Sok új finomság a Fujifilm-től

2021. január 27-én bejelentések sorát tette a Fujifilm. A GFX100S-ről már írtunk, mert még a bejelentés előtt kiszivárogtak a specifikációi, amik végül nem tűntek 100%-nak, csupán 99%-os információk láttak napvilágot. RAW formátumban végül úgy néz ki, hogy mégis tudja a 16 bites formátumot.

Az tény, hogy fényképezőgép vázak tekintetében a GFX100S az igazán nagy durranás, hiszen ennyire kicsi vázban nem sűrűn látni középformátumú szenzort. De mi minden jött még ezen a január 27-i csodás napon a Fujifilm-től?

GFX100S, GF80mm f1.7

Kaptunk még egy új vázat, amiben egy APS-C méretű, immáron X-Trans IV típusú szenzor dolgozik. A fényképezőgép folytatása az X-E3-nak, így egyáltalán nem meglepő, hogy az X-E4 nevet kapta. A szenzor 26,1Mp-es, de azt hiszem, hogy nem is ez a legnagyobb dobása a Fujifilm-nek, amit ezzel a géppel elkövettek, hanem a fókusz rendszere. A teljes szenzort lefedik a fázis érzékelős AF pontok, amiknek hála sokkal gyorsabb lesz a fókuszálás. Egészen pontosan 0.02s. A fényképezőgép méreteiből fakadóan (121.3mm x 72.9mm x 32.7mm) bizonyára sok utcai fotós számára lesz nagy kedvenc, ahogyan a korábbi X-E szériák is. Bár én azt vallom, hogy utcán nincsen gyorsabb egy szűkebbre rekeszelt, manuális fókuszra állított nagylátószögnél, de tény, hogy gyakorta megeshet olyan szituáció amikor kell a nyitottabb blende és ilyenkor nagyon nagy segítség a gyors AF.

X-E4, XF27mm f2.8 Mk.II

Hogy az új X-E4 tulajok ne azon töprengjenek, hogy milyen objektívvel tarthatnák meg az X-E4 kompaktságát, a Fujifilm bejelentette a Fujinon XF27mm f2.8 objektív frissített változatát. Az igazán nagy újdonság, hogy az objektív nevében már megjelent a WR jelzés is, tehát az új XF27-ben már egy szigetelt, időjárásálló objektívet köszönthetünk. Egy másik nagy újdonság, hogy a frissítéssel rekeszgyűrű is került a tubusra. Az objektív ezzel együtt is megőrizte a pancake stílusjegyeket, így egy igazán könnyű és keskeny objektívet kaptunk.

XF27mm f2.8 Mk.II

Az XF27mm f2.8 Mk.II mellett érkezett még egy APS-C objektív, a Fujinon XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR. A Fujifilm az Xf16-80mm f4 OIS objektív mellé gondolta az új telezoomot, ami szintén kapott stabilizátort, amivel 5.5 fényérték előny érhető el. A mindössze 580g-os objektívbe került egy aszférikus és két ED lencsetag is. A természet szerelmeseinek jó hír lehet, hogy az objektív együttműködik az XF1.4x TC WR és XF2.0x TC WR telekonverterekkel is.

X-T4, XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR

Ha viszont a cikk elején említésre került az új GFX100S, azért ne menjünk el az mellett, hogy a GFX rendszer is kapott egy új objektívet a Fujinon GF80mm F1.7 R WR-t. Hoppácska! Középformátumra f1.7-es objektív AF-el? Nem is tudom. Létezik más gyártónál ilyen objektív? 35mm-es formátumra számítva ez a 80mm egy ekv. 63mm-nek felel meg. A 9 csoportban 12 elemet tartalmazó objektív kapott egy aszférikus és két Super ED tagot is. A Fujifilm egészen különleges bokeh hatást ígér ezzel az objektívvel. Biztosan fogjuk tesztelni és akkor majd kiderül.