Samsung WB350F és a színek

Tisztelt Szerkesztőség!

A "FORUM", mint a Záridő Magazin által meghirdetett konzultációs lehetősége kedvemre való és első kérdésemet ezúton meg is fogalmazom.

Részben a SAMSUNG termékek iránti általános bizalom, részben a FELKÍNÁLT SZOLGÁLTATÁSA alapján TUDATOSAN választottam a Samsung WB350F TÍPUSÚ FÉNYKÉPEZŐGÉPET.

A gyakorlatban KIVÁLÓNAK bizonyult (nem tulajdonosi túlzás), DE esetenként egyes felvételeknél mintha a SZÍNEK "valós" megjelenítése ZAVARÓ MÉRTÉKBEN HIBÁZNA, különösen a nem manuális beállítású felvételeknél.

A felvételeim többségét vaku nélkül, manuális beállítással, 80-200 ISO értékkel és EGYÉNI FEHÉREGYENSÚLY BEÁLLÍTÁSSAL készítem - és készítettem lassan már 70 éve. A fotózást kb. 15 éves koromban kezdtem.
KÉRDÉSEM az előzőekből adódva az, hogy a leírt jelenség a géptípus, vagy esetleg a SAMSUNG fényképezőgépek jellemzője LEHET?

Üdv. Kocsis István

Kedves István!

Emlékszem, hogy amikor megjelent a Samsung WB350F, akkor magam is szemeztem vele, különösen a fehér változata tetszett. Sajnos a "flörtölés" szintjén maradt a kapcsolatom ezzel a csodás kis géppel, így nincsenek vele tapasztalataim.

Az alapján, amit megfogalmazott én a fénymérésre tippelnék, hogy az a ludas. Automatikában minden fényképezőgép a középszürkéhez méri a fényt. Ez egy általános szabály. Ez kihatással van a fehéregyensúlyra is. Automatikában arra törekszik a váz, hogy az expozíciós értékeket úgy állítsa be, hogy az megfeleljen a középszürkének. Például ha a középszürke szerinti értékekkel szeretne egy fehér bútort lefényképezni, az kicsit szürkés lesz, ezért érdemes kicsit túlexponálni, hogy a fehér az valóban fehér legyen.

Automatikában annak érdekében, hogy a gép elérje az előre programozott értékeket, képes akár az ISO-t is magasabbra húzni, ami szintén hatással lesz a színekre. Ahogyan Ön is leírja, amikor manuális módban használja a gépet és mindent egyénileg állít be, akkor tetszetős az eredmény. Továbbra is arra biztatnám, hogy manuális módban használja a gépet és nem csak ezt a csinos kis Sansungot, hanem más gyártók gépeit is, mert automatikában mindegyik csak egyet akar: Teljesíteni azt amire programozták.

Üdvözlettel,

Roszberger Bandi

 

Kiemelt fotó: Samsung