Rotolight AEOS LED lámpa

A Rotolight márka már nem teljesen ismeretlen számunkra. Legutóbb a Rotolight NEO II lámpa járt nálam, ami nagyon tetszett. Ha nem olvastad még a róla készült tesztet, ide kattintva pótolhatod. Lehetett vázra tenni a vakusaruba, de akár távolról is lehetett működtetni és simán betudtam rakni egy ernyőbe is. Azóta annyit még pluszba megtudtam, hogy a vaku funkció a ledek maximális teljesítményéig terjed, vagyis nincs erősebb villantás, mint amennyi a maximális fényerő. Led vakuként van definiálva a nika.hu oldalán, ami részben igaz is. Viszont, ha nem villan erősebbet vakuként, mint amennyit tud folyamatosfényű lámpaként, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mi értelme a vaku üzemmódnak. Szerintem a portré alanyaink értékelni fogják azt, hogy nem világit folyamatosan a szemükbe a led erős fénye. Ha csak ezt nézem, akkor már egy nagyon okos megoldás. 

A NEO II esetében azt írtam, hogy bár lehetett szabadban is használni, de azért koránt sem volt olyan átütő, mint ha egy vakut vittem volna magammal. Erősebb napsütésben meg el is vérzett volna. Az AEOS egy nagyobb és erősebb fényforrás. Az adatlapján 3051 Lumen van megadva, míg a kis NEO II csupán 1032 Lumennel dicsekedhet. Már ebből is érezhető, hogy jóval erősebb fénye lesz. Ezt a lámpát mindenképpen szabadban akartam tesztelni, mert a NEO II után borítékolható volt, hogy beltérben tökéletes lesz.  

Talán az év utolsó napsütéses őszi délutánját sikerült elcsípnünk a fotózásra. Modellem Mihácsi Veronika színésznő volt, aki már szinte az ügyeletes modellem is. Nem véletlenül. Egészen fantasztikus vele dolgozni. Óbudán találkoztunk, pontosabban az Aquincum HÉV megállónál az amfiteátrumnál. Érdemes eljönni ide fotózni, mert egy hangulatos sétáló út szalad körbe az amfiteátrum körül, az út két oldalán fák lombjai adnak néhol teljesen összefüggő árnyékot. Az amfiteátrumba szabadon be is lehet menni, közepén főként füves, de akad benne egy-egy fás és bokros rész is.  

Az első fotókat a fák adta árnyékos részeken csináltuk, direkt olyan helyeket is kerestünk, ahol árnyék foltok jelennének meg az arcon. Arra voltam kíváncsi, hogy ezeket mennyire lehet a lámpával kivilágítani. A teljes fényerőt 4400-4500K körül adja le a Rotolight, ez igaz a kisebbik, NEO II modellre is. A vaku funkciót nem használtam, végig folyamatosfényű fényforrásként használtam. Az energiaellátásáról a Rotolight saját akkumulátora gondoskodott, amivel maximális fényerőn kb. 2 órát tudunk világítani. A lámpa egy fém keretbe van betéve, amit spigotra lehet rögzíteni. Súlyra 1.5kg környékén van vagyis a NEO II-höz képest az erősebb fény, nagyobb tömeget is jelent. Az első próbát könnyedén megoldottam a lámpával. Az arcot szépen megvilágította, nem lettek rajta foltok. Sőt, a maximális fényerőt sem kellett kihasználnom. Az őszies hangulatot tovább tudtam fokozni azzal, hogy adtam egy picit sárgásabb fényt és 3500K környékére állítottam a led színhőmérsékletét.  

A következő feladatnál még maradtunk a fák lombjai alatt, de megkértem Veronikát, hogy úgy forduljon, hogy hátulról érje a napfény. Lássuk, hogy az AEOS mennyire képes ellen világítani! Kicsit közelebb kellett vinnem a fényforrást a modellemhez, de teljesen jól megtudtam csinálni ezt a beállást is. A háttér nem égett ki, az arc sem maradt sötét. Ami miatt egy pici utómunkára szükség volt és világosítanom kellett, hogy szándékosan alá exponáltam, hogy a háttér csodaszép színei szépen kijöjjenek a fotón. Veronika arcára eső fény így is bőven elegendő volt és ennél a kompozíciónál sem kellett maximum fényerőre állítanom a lámpát.  

Ezután mentünk be az amfiteátrumba, ahol már nem voltak lombos részek. Ez egy nyílt terület. Veronika elhozott egy csodaszép kalapot és ezt a kalapot kihasználva próbáltam kreatívkodni kicsit. A kalap horgolásán engedtem át a napfényt, aminek a sugarai fátyolossá tették volna Vera arcát. A lámpával bevilágítottam a kalap alá, így nem lett sem fátyolos, sem sötét az arc. Ennél a kompozíciónál volt egy érdekes megtapasztalásom is. A Rotolight lámpa ledjei egy átlátszó, fényes készülékházban vannak. Igen ám, de ahogy erre rávilágított a napfény, a fényes műanyag felületről az vissza is verődött a modell arcára. Ez egyrészről jó is volt, mert kvázi derítőlapként szolgált és adott egy plusz fényt, ugyanakkor ez a fény nem egy homogén fény volt. Körülbelül ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy CD lemezről verődik vissza a fény és vannak erősebb és gyengébb részei ennek a visszaverődő fénynek. Mivel a CD középen lyukas, nyilván ez a visszaverődő fényben is megmutatkozik. Nos, a Rotolight lámpáját is így kell elképzelni, mert középen a márkajelzés van, így pontosan úgy is viselkedett, mint egy CD lemez. Erre figyelni kell, mert érdekes textúrát adhat az arcra ez a visszaverődő fény.  

Az utolsó fotókon Veronika leveleket dobál, de csináltunk olyan fotót is, aminél fentről egy kvázi becsillanásként megmutatják magukat a nap sugarai, oldalról pedig az AEOS adja a fényt. Teljesen elégedett voltam a led teljesítményével. Egyetlen percre sem éreztem azt, hogy harmatos lenne. Ráadásul ehhez az is hozzájön, hogy 12:30-kor kezdtük a fotózást és kb 14:00 körül fejeztük be, vagyis nem a késő délutáni, egyre gyengülő fényviszonyok között fotóztunk. Természetesen ezek őszi fények, nagy kérdés, hogy mit lehetne kihozni vele a nyár kellős közepén déltájban. Szerintem oda már kevés lenne, de egy fa lombjai alatti derítésre ott is elég lehet. Akinek a legnagyobb teljesítmény kell, annak is kínál a Rotolight lámpát. Az ANOVA PRO II már 4000 Lumen feletti fényerőt tud vagy a TITAN X2, ami még brutálisabb. Utóbbival már egészen nagy tereket is be lehet világítani, akár gépkocsi fotózásához is. 

Nagyon örülök annak, hogy kitudtam próbálni egy kisebb és egy nagyobb Rotolight-ot is, mert korábban ismeretlen volt ez a márka nekem. Összességében nagy kedvenc lett mindkettő. Mivel a 3200K-es ledeket nem lehet teljesen lekapcsolni, azok valamennyire még akkor is világítanak, amikor 5600K-re állítjuk a lámpát, így lesz egy egészen különleges tónusa a bőrnek. Jómagam egy olcsóbb Viltrox ledet használok, ami 2900 Lument tud maximálisan, abban is lehet keverni a színhőmérsékletet, de akár hogyan is kísérletezek, egyszerűen nem tudom azt a hatást elérni vele, mint amit a Rotolight tud. Ha valaki úgy döntene, hogy a stúdióját különböző Rotolight lámpákkal szereli fel, annak jó hír lehet, hogy kezelésre teljesen megegyeznek ezek a lámpák. Két gombot kell nyomogatni és tekergetni a menüben való kalandozáshoz. A NEO II ráadásul hétköznapi AA elemekkel vagy akkukkal is működik, míg a nagyobb tesóhoz már áldozni kell az egyedi akkura is, amennyiben szeretnénk így is használni. Az AEOS jelenleg 345.990Ft-ért kapható, az akku a töltővel további 114.990Ft. Ezen felül rengeteg kiegészítő és fényformáló is elérhető.  

Ha lenne stúdióm és arra törekednék, hogy valami egyedi cuccot rakjak be fényforrásnak, akkor egészen biztosan bevásárolnék ezekből a ledekből. Valóban nagyon egyedi fényei vannak és szerintem az jó, ha időnként a megszokott vakus fotók mellett feltűnnek a neten Rotolight-os fotók is. Az árképzése miatt nem biztos, hogy tömegcikk lesz csodaszép kis hazánkban, pedig ha valaki ráfekszik a stúdiós fotografálásra nagyon gyorsan behozhatja az árát és ezzel tutira egyedi lesz az a fotós, aki beruház egy Rotolight rendszerre.   

A Rotolight AEOS adatlapjáért és termékfotókért kattints ide.

Szöveg és fotók: Roszberger Bandi

Modell: Mihácsi Veronika