Pannon Fényképészkör Egyesület

Ha a Fotósviadalról beszélünk, akkor feltétlen meg kell említeni azt is, hogy a verseny a Pannon Fényképészkör Egyesület szervezésében valósul meg. Mostani cikkünkben szeretnénk egy kicsit bemutatni nektek, hogy a versenyszervezés mellett a PFE tagjai egy fantasztikus fotós közösséget is építenek.

Az egész 2009-ben kezdődött: fiatal egyetemistaként Ruppert Tamás szeretett volna egy aktív fotós közösség részese lenni, tanulni másoktól, alkotni másokkal. Mivel abban az időszakban nem volt ilyen a veszprémi Pannon Egyetemen, ezért Tamás saját kezébe vette az irányítást, és meghirdetett egy találkozót. Kiderült, másoknak is volt igénye egy ilyen klubra, ezért a csoport nagyon hamar beindult, jöttek az emberek, különböző szakokról, különböző fotós háttérrel, de mindenkiben meg volt a közös pont: fotózzunk, bármit. Még abban az évben megnyitották első közös kiállításukat Veszprémben. Az egyetem támogatásával az akkor még Pannon Egyetem Fényképészkör névre hallgató csapat gyorsan tudott fejlődni, közös kiállítások, fotózások és folyamatos aktivitás jellemezte az első éveket.

A Fényképészkör az elmúlt 11 évben folyamatosan aktívan dolgozott. Egyesületté 2017-ben alakult, amikor a csapat magja az egyetemi évek után is egy közösségben maradt, és elkezdte kiterjeszteni tevékenységét az intézmény falain kívülre. Jelenleg 13 aktív tag dolgozik együtt, és augusztus 31-én a K11 galériában megnyílt bemutatkozó kiállításuk, ahol minden kiállító tag saját mini-kiállításán mutathatta meg egyedi látásmódját.

A csapat általában havonta találkozik egy-egy fotóstúra vagy megbeszélés során, 2019-ben például egy pályázatnak köszönhetően lehetőségük volt fotóstúrát szervezni Belgrádba. A túrák szervezését felosztják egymás között, így mindenkinek lehetősége van kipróbálni magát egy tematikus kirándulás felépítésében.

Az idei évben magyarországi helyszíneket jártak be, a legemlékezetesebb a Balaton-felvidéki túra volt, ahol a csoport tagjai analóg kamerákat használtak, majd a nap végén egy csapatépítő kíséretében ezeket rögtön elő is hívták egy hétvégi ház sötét(fürdő)szobájában.

(A videó megtekintéséhez kattints a képre!)

A Fényképészkörnek rengeteg ötlete és terve van a jövőre. Egyik legfontosabb célja, hogy segítsen minden fotóst, aki szeretne alkotni, ennek érdekében a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán most ősszel ismét elindul a fotószakkör, ahol a jelentkezők rövid szakmai előadásokat hallgathatnak, a tanév végén pedig egy közös kiállítás során mutathatják be az éves munkájukat. Hosszútávon az egyesület célja a kiemelkedő tehetségek felkarolása, szakmai útjuk beindítása.