Olvasói kérdezz-felelek

A héten jelent meg Kovács Réka Éva írása Az elmúlás diszkrét bája címmel. Örömmel tapasztaltuk, hogy a cikk sok olvasónkat megmozgatta és sok visszajelzést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy mennyire tetszett a cikk. Pár napja landolt egy mail a szerkesztőségünk postafiókjába a szerzőnek címezve. Természetesen továbbítottuk neki, amire már a válasz is megszületett. Íme:

Tisztelt szerkesztőség!

Olvastam Az elmúlás diszkrét bája című cikket. Szeretném a segítségüket kérni
abban, hogy a kérdéseimet juttassák el a cikk írójának, Kovács Réka Éva számára!

Tisztelt Kovács Réka Éva!

Szeretném megköszönni, hogy olvashattam az izgalmas történeteiről, nagyon tetszett a cikk. 17 éves gimis vagyok és nagyon érdekel a fotózás. Teljesen kezdő vagyok, de a gimnázium után szeretném valamilyen képzés során megtanulni. Elvégeznék egy olyan OKJ-t, amit Ön is megcsinált, de azon is gondolkodok, hogy felsőoktatási szinten tanulnám a fényképezést. A cikkben olvasottak nagyon inspirálóan hatottak rám és szeretném megkérdezni, hogy a fotózásnak ezt a műfaját meg lehet tanulni valahol? Létezik olyan oktatás, tanfolyam, workshop, ahol kifejezetten az ilyen elhagyatott épületek, romok, sírok fotózását lehet megtanulni? A fotós ismereteken kívül milyen tudásra lehet még szükségem? Gondolom az nem árt, ha töriből jó vagyok, de tudna-e ajánlani nekem olyan könyveket, amiket érdemes elolvasnom vagy weblapokat, amik ilyen témával foglalkoznak? A cikkből egyértelműen lejött, hogy ez nem egy veszélytelen dolog. Érdemes lehet valami önvédelmi sportot is csinálni? Ön foglalkozik ilyennel?

Válaszait előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Anita

 

Kedves Anita!

Örülök, hogy tetszett a cikkem.
A sima OKJ-s képzés egy alap tudást ad, de ha komolyabban szeretnél fotózással foglalkozni, főleg művészi jelleggel, akkor érdemes felsőoktatásra jelentkezned. Kifejezetten elhagyatott épületek fotózásáról szóló worshopról nem tudok, ez az épületfotózáshoz tartozik, elvétve olyat szerveznek. Egyébként alap dolgokat, mint téma (mit és hogy fotózzunk), kompozíció, gépbeállítás, objektív általi torzítások, ezek kiküszöbölése, utómunka, OKJ-s képzésen is jobb esetben elmondanak, a nagy részét úgyis Te adod a fotóhoz a látásmódoddal.

Töriből nem voltam túlzottan jó (leragadtam az ókornál és kora középkornál), de van pár oldal, Facebook csoport, ahol rengeteg érdekességet lehet olvasni:

https://falanszter.blog.hu/

https://amirolatortenelem.blog.hu/

Kifejezetten műemlékekkel, elhagyatott helyekkel, romokkal foglalkozó oldalak (Facebookon is rengeteg csoport van még):
http://www.muemlekem.hu/
https://bco.gportal.hu/
https://szellemvarosok.blog.hu/
https://altoman.blog.hu/
https://kameraaltal.blog.hu/
https://www.facebook.com/varosigorillak/
https://www.instagram.com/citromviasz/
https://www.facebook.com/groups/1938451966433455/ - Kastélyromok és elhagyott kastélyok,kúriák,villák Magyarországon (nyilvános csoport)
https://www.facebook.com/groups/2488465188051213/ - Urbex-Elhagyott helyek (privát csoport)
https://www.facebook.com/groups/1436173883075751/ - URBEX Hungary (privát csoport)

Bejáró túrákat is szervező oldalak:
http://varosisetak.kek.org.hu/
https://www.budapestscenes.com/

Külföldi oldalak:
https://www.proj3ctm4yh3m.com/urbex/
https://www.urbanghostsmedia.com/ (jelenleg fejlesztés alatt)

Önvédelmi tanfolyamra jártam, pont ilyen elgondolásból, de annak az a hátránya, ha rendszeresen nem foglalkozol vele, nem gyakorlod, akkor nem lesznek meg a reflexeid és úgy nem sokat ér.
A jó kondíció nem árt, komplett fotós cuccot kell cipelni sokszor kilométereken keresztül, lépcsőn fel-le.
Ami nekem bevált az évek alatt (és lehet, hogy hülyén hangzik), a megérzéseimre, ösztöneimre, sokadik érzékeimre (fene tudja, minek hívjam) hallgattam, ha bármikor volt egy hellyel valami nyugtalanító, rossz érzésem, inkább hagytam az egészet (volt olyan, hogy kiderült, tényleg jól tettem).
Egyébként a használatban lévő hajléktalan tanyákat általában szagról be lehet azonosítani, de mindig figyelünk, hogy hallunk-e mozgást, beszédet a közelben, próbálunk mindenkit elkerülni. Bors spray, paprika spray szokott még nálam lenni, de sose használtam (ez inkább kóbor kutyák ellen lehet hatásos).
Illetve a másik, hogy mindig olyan baráttal, rokonnal, ismerőssel menj, akire lehet számítani, aki nem pánikol be, ha gáz van, hideg fejjel képes gondolkozni, bármi történjen (pl. képes mentőt hívni).

Remélem, hogy tudtam segíteni!
Esetleg ha van még kérdésed, Facebookon nyugodtan bejelölhetsz ismerősnek: https://www.facebook.com/rekaevakovacs, vagy a rekaevakovacs@gmail.com címemre is írhatsz.

Sok sikert kívánok!

Réka