Nikon D70s meg a többiek

Kedves Záridő.hu.

Tanácsot szeretnék kérni régi fotós felszerelés kapcsán. Sajnos nem értek hozzá annyira, hogy tudjam, a felsorolt objektívek milyen gépvázhoz lennének illeszthetők. A kérdés az is, hogy érdemes lenne-e ezekhez venni egy amatőr kísérletező célokra jó digitális vázat, vagy túladni az egészen?

Van egy Nikon D70S vázam két kit objektívvel, de szervizt igényel a váz is és az egyik objektív is egy leesés következtében, így vagy azok is feláldozhatók egy jól használható fotós felszerelés érdekében, vagy tovább használandó a korlátaival.

Az ojektívek: 

VIVITAR Telephoto Auto 200 mm 1:3,5 No. 28211781

TAMRON-f zoom macro 1:4,5 f=85-210 mm No. 8401187 átmérő 55 mm

KONICA Hexanon ar 40 mm F1,8 átmérő 55 mm

CANON lens FD 50 mm 1:1,8

OSAWA MC 1:3,5-4,5 28-80 mm macro No. 1018306 átmérő 62 mm

Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözletel:

Hajnalka

Kedves Hajnalka!

Átnéztem a levelében megnevezett termékeket. Próbáltam mindegyikre árakat nézni, ami nem egyszerű feladat, mert van közte olyan objektív is, amikre nem találtam hazai árat. Az ebay és az amazon árai pedig nem feltétlen irányadók mert nagy a szórás és az itthoni piaci körülmények nagyon mások, mint külföldön. Ha csak az OSAWA MC 1:3,5-4,5 28-80 mm macro lencsét nézem, találtam belőle 40 USD-os árat, de van, ahol 59€-t kérnek érte.

Összességében én azt tanácsolnám, hogy a Nikon D70s-re meg a kit objektívre már ne költsön. Próbálja eladni jelen állapotában. Az objektívek, amiket felsorolt, régi vintage optikák, ami nem probléma, mert ezeknek az üvegeknek varázsuk van és a mai, tökéletességre kihegyezett objektívekhez képest különlegesen szép képi világgal ajándékoznak meg. Viszont azt el kell fogadni, hogy az élességet manuálisan kell állítani, továbbá nem képviselnek olyan magas anyagi értéket, mint egy mai, modern AF-es optika. Elég szép objektív sort adnak ezek a manuális objektívek a nagylátószögtől a tele objektívig. Én nem biztos, hogy eladnám őket. Vennék egy olcsóbb MILC vázat és azzal használnám. A MILC gépeknek megvan az a jó tulajdonsága, hogy nincs bennük felcsapódó tükör, mint a mostani Nikon D70s-ben, így nem kell attól sem tartani, hogy a tükör belecsap az objektívbe. Egy MILC-re könnyen felrakhatók egy megfelelő adapterrel ezek a manuális lencsék és az adapterek csupán néhány ezer Forintost kiadást jelentenek. Azt kell kideríteni, hogy milyen csatlakozása van az objektíveknek. Ha ez megvan, akkor már csak olyan adaptert kell vásárolni, ami passzol a gép bajonettjéhez az egyik oldalán és passzol az objektív csatlakozásához a másik oldalán. Például, ha egy Fujifilm vázra szeretne M42-es optikát feltenni, akkor egy FX-M42 adapterre lesz szüksége.

Használt fényképezőgépek közül nagyon olcsón vásárolható m4/3-os Olympus Pen, de akár az első generációs Olympus OM-D EM10 sem olyan drága már. Mindkettőnek stabilizált a szenzora, így ezekkel a régi objektívekkel is lenne stabilizátor. A hátránya, hogy különösen a Pen kicsi gép és egy 200mm-es objektív esetén már nem lesz olyan kényelmes kézben tartani. Továbbá a m4/3 szenzor miatt arra kell számítani, hogy erősebb a crop faktor. Jócskán kivág a szenzor abból a kirajzolt képből, amit az objektív valójában tud. Kettes szorzóval kell számolni, ezért nem lesz igazán nagylátószög még a 28-80mm-es objektív esetén sem. A kettes szorzó miatt ez a 28-80-as olyan képet fog adni, mint ha egy full frame vázon lenne egy 56-160-as objektív.

Szerencsére APS-C szenzoros vonalon is vannak olcsóbb megoldások MILC-re. Egy Fujifilm X-M1 vagy X-E1 nem képviselnek magas árat, de még X-Pro1-et is ki lehet fogni 100.000Ft alatt. Az APS-C szenzor miatt kisebb lesz a crop faktor, vagyis az objektív által kirajzolt képből nagyobb terület fog megjelenni, itt csak 1.5-ös a szorzó. Vagyis a 28-80-as objektív olyan képet mutat majd, mint egy full frame váz esetén egy 42-120-as objektív.

Amivel igazán a helyére kerülnének a gyújtótávolságok, az egy full frame MILC lenne. Manuális objektívekhez szerintem az első generációs Sony A7 is megfelelne. Ennek az ára használtan már 100.000Ft fölé esik, de ezzel a vázzal a 28-80mm például valóban 28-80mm maradna a megjelenített kép szempontjából is.

És, hogy miért erőltetem a MILC-et? Mert nem csak könnyebben adaptálhatók ezek a lencsék egy MILC-re, de mivel nem lesz AF, így manuálisan kell élességet állítani. Ebben hatalmas segítséget tud adni egy MILC, ugyanis a keresőben vagy akár a hátsó LCD-n élkiemeléssel megmutatja, hogy éppen hol van az élesség.

Ha úgy döntene, hogy nem szeretne a manuális fókusszal bajlódni és szeretné eladni a vintage objektíveket, akkor a beárazásukban is és a csatlakozásuk kiderítésében is szívesen segítünk. Mivel kereskedelemmel nem foglalkozunk, így a segítség valójában is segítségnek vehető, nem kerül semmibe.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni! Ha további kérdései merülnének fel, szívesen állok rendelkezésére.

Üdvözlettel,

Roszberger Bandi