Nikon D5600-hoz kezdő macro-s cuccot

Tisztelt szerkesztőség!

Nikon D5600 vázam van egy kit objektívvel. Szeretnék belekóstolni a macro fotók világába. Tudnának ajánlani számomra olyan kiegészítőket, amik egy kezdő számára megfelelőlehet?

Válaszukat előre is köszönöm!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Tisztelt Érdeklődő!

Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Több lehetőség is van meglévő objektívjét makró képességgel felruházni.

Elsőnek a makró előtét lencsékről írnék néhány szót.
Az egyik legolcsóbb megoldás, létezik menetes és csíptetős rögzítésű. Ez gyakorlatilag egy dioptria lencse, amit az objektív elé helyezünk, és közelebbről tudunk fotózni, mint az adott objektív legközelebbi fókusztávolsága. Legelterjedtebb a +1, +2, +4 és +10 dioptriás lencsék. A csíptetős megoldású Raynox DCR-250 előtétlencse egy 8 dioptriás magas minőségű üveget tartalmaz, viszont nem menettel illeszkedik az objektív elejére, hanem egy csíptetős adapter segítségével, így 52mm-től egészen 67mm-ig (vagy direktbe csak a lencse 43mm-re) bármire felhelyezhető. Tehát ha kettő eltérő szűrőméretű objektívre szeretnénk használni (pl. 52mm és 58mm), akkor sem kell 2 darabot venni mint a menetes lencséknél, hanem mind az 52mm-re, mind pedig az 58mm-re egyszerűen felcsíptethető. Az egyik legjobb megoldásnak, és minőségűnek tartom, amivel valaha találkoztam, igen sokan használják már kis hazánkban is.

Néhány Raynox DCR-250 ajánlat: https://www.argep.hu/product_390944.html

Előnyei:
Az egyik legolcsóbb megoldás
Könnyű használhatóság
Szinte az összes (menettel ellátott) fényképezőre, és objektívre használható
Autófókusszal is használható (bár makró fotózásnál ritkán használjuk)

Hátrányai:
Minőségromlással jár (főleg az egyszerűbb kivitelűek)
Korlátozottan használható (A Raynox DCR-250 szélesebb körűen)

A második megoldás a közgyűrűsor.
Általában 3db-ból álló szett, mely kombinálható, így 1, 2, vagy akár mindhárom használható együtt. A közgyűrű a fényképező és az objektív közé illeszkedik és így tolja el az objektív fókuszpontját. Minnél több gyűrűt használunk annál nagyobb lesz a nagyítás, viszont annál több lesz a fényerő veszteségünk, és vannak esetek ahol már túl sok a nagyítási arány és az objektív belsejében lesz a fókuszpont, azaz nem lesz éles képünk. Mivel a közgyűrűk nem tartalmaznak optikai elemet, ezért minőség romlás nem lesz csak fényerő veszteség.

Néhány Kenko közgyűrűsor ajánlat: https://www.argep.hu/product_537657.html

Előnyei:
Nincs minőség romlás
Szinte az összes objektívvel használható
Autófókusszal is használható (bár makró fotózásnál ritkán használjuk)

Hátrányai:
Fényerő veszteség
Picit körülményesebb a használata

Ezek a legelterjedtebb megoldások a makró fotózásban. Léteznek még fordító gyűrűk, kihuzatok de ezek macerásabb megoldások, és korlátozottabb a használatuk. Természetesen a legjobb megoldás a Makró objektívek használata, de ez a legköltségesebb is.

Remélem tudtunk segíteni a választásban, és állunk szíves rendelkezésére a jövőben is!