Nagy dobásra készül a Fujifilm

Éppen a héten hisztiztem egy sort az X-T4 miatt, hogy hol az innováció, hol vannak azok az újítások, amiket megszokhattunk a Fujifilm tervezőitől. Ha igaz, amit olvasni lehet az X-H2-ről, hogy 32Mpixeles globál záras szenzor lesz benne, azért már kész vagyok mindent megbocsátani, amit az X-T4-el elkövettek.

Ha még megcsinálják a 127Mpixeles, moduláris GFX-et is szintén globál zárral, azért az már nem lesz semmi. A Sigma FP is alapjaiban véve egy moduláris váz, amire külön vásárolhatunk markolatot, keresőt és sok egyéb kiegészítőt, amire éppen szükségünk van. Az a váz viszont főleg videózásra van kitalálva és full frame. A GFX pedig egy középformátum és az eddigi GFX-es tapasztalatok remek alapot szolgáltathatnak ahhoz, hogy egy igazán ütős vázat rakjanak össze. Pontosabban bizonyos értelemben, mi user-ek rakjuk össze, mert ugye ettől moduláris. 🙂

Na de mi is ez a globál zár? Ez egy elektronikus zár, de más, mint amit a jelenlegi MILC gépekben megszokhattunk. A jelenleg alkalmazott elektronikus zárak mentén a szenzorról az információ soronként kerül kiolvasásra. Ha gyorsan mozgó témánk van ezért találkozhatunk az úgynevezett Jello effekttel, amikor az autó kerekei például tojás formára változnak a kész fotón. A globál zár esetén a szenzorról az információ egyszerre, minden pixelen kerül kiolvasásra, így a Jello effekttől nem kell tartanunk.