Milyen vázakkal működnek jól a Viltrox objektívek?

Gyakran kapok ilyen és ehhez hasonló kérdéseket. Amíg csak Fujifilm vázakra voltak Viltrox objektívek lényegesen könnyebben tudtam erre a kérdésre válaszolni mert a Fujifilm APS-C-s vázait hellyel-közzel végig próbáltam. Azonban ezeknél a fényképezőgépeknél sem volt mindegy, hogy fotózási szándékkal vagy videós tartalmak készítésére venné valaki a kiszemelt Viltrox objektívet. A videós felhasználáshoz nem tudok hozzászólni.

Az utóbbi két évben jelentősen gyarapodott a Viltrox objektívek száma és ezt nem csak Fujifilm-re értem. Az egy dolog, hogy két éve még Fujifilm csatlakozással is csak egy 85mm f1.8 objektív volt elérhető, amit követett egy 23mm f1.4, 33mm f1.4, 56mm f1.4, ráadásul ezek az objektívek mára elérhetők más bajonettre is.

A 85mm f1.8 újra lett tervezve és a Mk.II verzió megjelent az első generációhoz hasonlóan a Fujifilm-en kívül Sony-ra, sőt a Nikon Z rendszert használók is kaptak egy 85-öst. A 23mm f1.4, 33mm f1.4 és 56mm f1.4 objektívek szintén kijöttek a Sony APS-C szenzoros gépeire és a Canon EF-M bajonettes vázaira is. Közben full frame vonalon már kint van Sony véggel a 24mm f1.8, amit hamarosan követ a 35mm f1.8 és az 50mm f1.8.

Ha megszámoljuk a már forgalomban lévő variációkat, akkor ahhoz, hogy egy a címben szereplő kérdésre magabiztos választ tudjak, adni ismernem kéne 15 féle AF-es objektívet és számtalan objektív + váztípus párosítást. Milyen szép is lenne, ha a Viltrox meghirdetne egy olyan állást, ahol a munkatársnak nincs is más dolga, mint egész nap Viltrox objektíveket próbálgatni a különböző vázakkal! Szinte látom is magamat, ahogy akár a Mission: Impossible-ben Ethan Hunt, hasonló módon kapom én is a Viltrox-tól az újabb objektíveket és feladatokat egy pad alá rejtve a parkban. Biztosan jelentkeznék rá. Amilyen iramban jönnek ki az újabb Viltrox objektívek, valóban lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy egyszer a tesztelés végére érjek.

Persze, ha nem ilyen formában, de valami hasonló megoldása biztosan van a cégnek, mert rendszeresen megjelenik az éppen aktuális kompatibilitási lista, ami pontosan azt szedi össze, hogy az egyes objektívek mennyire használhatók az egyes vázakkal, külön megemlítve a fotós és a videós felhasználást is.

A listát ide kattintva érhetitek el.

Roszberger Bandi