Milyen objektívet szeretnél Fujifilm X-re?

A Fujifilm megnyitotta az utat a gyártók előtt az X bajonetthez. Innentől lényegében bármelyik ismert vagy kevésbé ismert márka objektívje feltűnhet majd X bajonettel. Miért olyan nagy hír ez?

Eddig is léteztek nem Fujinon objektívek X bajonettre. A Samyang kifejezetten sok objektívet megcsinált a Fujifilm felhasználóknak, vagy ott van sokak nagy kedvence az f0.95 fényerővel bíró 35mm-es Mitakon csoda. Még jó pár márka optikáját ide lehetne írni mindenféle gyújtótávolságra és fényerővel. Ami mindegyikükben közös, hogy ezek mind manuális objektívek. Akinek AF kellet, de nem akart Fujinon objektívet, annak nagyon szűk volt a kínálat. A user Zeiss Touit objektívek között válogathatott, ott is csupán 12mm, 32mm, és egy 50mm-es gyújtótávolságokat talált.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Időnként elgondolkodtam magam is, hogy vennék Zeiss objektívet, de mindig arra jutottam, hogy a Touit nem az olcsóbb alternatíváról szól, hanem egy párhuzamos lehetőségről a Fujinon optikái mellett, hasonlóan magas minőséget képviselve. Számomra talán a 12mm-es Touit lett volna érdekes mert a Fujinon kínálatában jelenleg nem létezik ilyen fix objektív. Viszont árban nagyon közel van a stabilizátoros Fujinon XF 10-24-hez. Igaz, a Zeiss Touit 12mm f2.8, míg a Fujinon XF 10-24 csupán f4.

Akinek olcsóbb alternatíva kell AF-el, annak 2019-ben megérkezett a Viltrox. Eddig egyetlen 85mm f1.8 optikája volt X bajonettre, viszont az utóbbi hetekben megérkezett a 23mm f1.4 és a 33mm f1.4 is. Ide kattintva olvashatsz a Viltrox 23mm-ről, itt pedig a Viltrox 33mm-ről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A Fuji Rumors szavazást indított, hogy ki milyen objektívet látna szívesen X bajonettel. Eddig a Sigma és a Tamron kínálatát szavaztatták, de biztosan jön a többi gyártó is. Arról mi is beszámoltunk, hogy várhatóan a Tokina is megjelenik három objektívvel a Fujifilm-et használók örömére. Erről ide kattintva olvashatsz bővebben. Érdemes megnézni, hogy állnak a szavazatok. Egyelőre a Tamron-nál az SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD / G2 vezet, míg a Sigma esetében a 18-35mm f/1.8 DC HSM. Utóbbin valahogy nem tudok meglepődni. Nagyon drukkolok, hogy a Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM kapjon X bajonettet, mert eddig maximum adapterezéssel lehetett Fujifilm vázra tenni ezt az objektívet, az meg nem az igazi.

Szöveg: Roszberger Bandi

Kiemelt kép: http://sigma-foto.hu/product/art/a_18_35_18/