Mi lesz veled fotós szakma?

Érezhető, hogy itt a szezonja az esküvőknek és a már egy hónapja tartó kényszer leállás egyre többekben okoz pánikot, gerjeszt kilátástalan érzéseket. Egyre több levelet kapunk azzal kapcsolatban, hogy munkáját végző fotósként akkor most fotózhat esküvőn vagy nem fotózhat. Rendezhet-e páros fotózást vagy nem rendezhet? Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban levelet írtunk az Ügyeleti Központ részére, hogy foglaljanak állás, hogy egy fotósra milyen szabályok vonatkoznak. Sajnos a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ, pedig biztosan dolgoznak és időnként válaszolnak is, mert kering egy-egy válasz levél a Facebook-on, amiket olvasóink el is juttattak felénk.

Íme az első levél, amit megkaptunk:

Tisztelt …!

A 71/2020. (III. 27.) a kijárási korlátozásról szóló Korm. rendelet szerint a munkavégzésből eredő lakóhelyelhagyás megengedhető, de a családi eseményeken úgy, mint egy esküvő, a család csak szűk körben lehet jelen, így a fotós jelenléte nem indokolt.

A jelenlegi járványügyi helyzetben nem alapos indok a házasulandók részéről a jegyes fotózás, így a kijárási korlátozás szerint emiatt nem hagyhatják el otthonukat, ezt igyekezzenek a vészhelyzet lejárta utáni időpontra áthelyezni.

A keresztelőknél, amennyiben engedélyezik, szintén csak a szűk család lehet jelen, a hivatalos fotós jelenléte ebben az esetben sem indokolt.

A szerződéseknél hivatkozni kell a jelenlegi járványügyi helyzetre és a kijárási korlátozásra és ezeket a veszélyhelyzet utáni időpontra lehetőség szerint el kell tolni.

Üdvözlettel:

Ügyeleti Központ

A másik levél szintén az Ügyeleti Központtól:

Tisztelt …!

Ön és fotós kollégái ugyanúgy dolgozhatnak, ez nincsen megtiltva. A rendelet értelmében esküvőket és temetéseket csak szűk családi körben tarthatnak. A jogszabály konkrétan nem tiltja meg, hogy a fotós ott tartózkodjon, de nyilvánvalóan nem tartozik bele a szűk családba.

Ha van lehetőség az ügyfelet otthonában fotózni, azt nyugodtan megtehetik, a kijárási korlátozás a fotósra nem vonatkozik (ha fotózni meg – hisz munkát végez), csak az ügyfelére (mert ő nem végez munkát). Ezen felül természetesen termékfotózást szintén vállalhatnak.

A KATA alól való mentesítés egyelőre nincsen napirenden.

Amennyiben további kérdése lenne, írjon nyugodtan.

Üdvözlettel:

Ügyeleti Központ

Forrás: Hepho Photo

Jól látható, hogy nagyon sok a kérdőjel, a bizonytalan megfogalmazások, az olyan szavak, mint a „ha”, meg a „ha van lehetőség…”. Az a baj, hogy ha sürgősen nem lesz egységes álláspont az nagyon sok fotós vállalkozást meg fog tépázni. Nem lehet egy esküvőre gyűjtőfogalomként tekinteni, mert egy esküvőnek is több összetevője van. Egy páros fotózást a szabadban, akár lakott területen kívül miért ne lehetne megoldani, ha az Ügyeleti Központ szerint az ügyfél lakásában működhet? A fotós tudja tartani a 2m távolságot, a helyszínre jutást is meg lehet oldani külön gépkocsikkal. Egy szűk családi körben megtartott templomi vagy anyakönyv vezetőnél történő szertartást is meg lehet oldani úgy, hogy a fotós távolabb van, maszkot visel. Nyilván a lagzi az egészen más tészta, ez már nagyon egyedi dolog, hogy mennyire lehet betartani a biztonsági előírásokat. Egy esküvő jó esetben egyszer van egy ember életében és pont erről ne legyen maradandó emlék, ha egyszer meg lehet oldani, hogy a járványhelyzetet is figyelembe véve dolgozzon a fotós?

Megkérdeztem ma egy hivatásos fotóst, hogy mi a statisztika a munkáival kapcsolatban.

A következő választ kaptam:

Mi főállásban végezzük a tevékenységet feleségemmel együtt, mert évi 30-38 közötti mennyiségű esküvő fotózását, valamint az egyéb események fényképezését jó minőségben csak főállásban lehet végezni. Április-május-június hónapok vonatkozásában összesen 13 esküvőt érint a járványhelyzet, és az ilyenkor szokásos, húsvéthoz és ballagásokhoz kapcsolódó munkákat.

A 13 esküvőből 8 kapott új időpontot őszre, 3 jövő évre tette át, egy lemondta, egy pedig még gondolkozik. Ami számunkra nem számít veszteségnek, az az idén őszre áthelyezett 8 db esküvő. A jövő évre áthelyezettek viszont olyan időpontokat vesznek el, amikor másik párokat tudtunk volna fényképezni. De persze nem bánjuk, mert azt gondoljuk, hogy erről a helyzetről nem a párok tehetnek, így mindenben partnerek vagyunk.

Nem számítunk felárat, az eredeti áron vállaljuk ebben az esetben is az esküvőket.

Mindenesetre így az idei bevételből az esküvők miatt (csak az említett 3 hónap figyelembevételével) kb. 750 ezer forinttól esünk el. Valamint az egyéb fotózások bevétele, amit sajnos csak becsülni tudunk, de az is pár százezer forintra tehető. Ha a júliusi és augusztusi esküvőket is el kell halasztani, akkor az további 9 esküvőt érintene.

Ami viszont érthetetlen, hogy nem mentesítenek minket a KATA fizetése alól.

Olyan vállalkozókat pedig igen, akik továbbra is tudják folytatni a tevékenységüket, még ha kisebb forgalommal is. Pl. egy személyi edző tud skype-on edzést tartani.

Azt, mint magánemberként muszáj azért még elmondanom, hogy egyáltalán nem haragszom a világra vagy ilyesmi. Úgy vagyunk vele, hogy 13 éve nem pihentünk, most legalább rá vagyunk kényszerítve. A párokkal próbálunk mindenben rugalmasak lenni, segíteni őket. Ha mindenki élve megússza, akkor boldogok leszünk. A KATA elengedése csak egy kis segítség lenne, de hát nincs napirenden.

Forrás: Hepho Photo

Ebből az esetből is látszik, hogy nagy a baj és erősen indokolt lenne, hogy az Ügyeleti Központ folytasson konzultációt a fotográfus szakma résztvevőivel és közösen alakítsanak ki egy járható utat. Mert az esküvő csak egy szeletkéje az egész fotós világnak. Mi a helyzet a stúdióban történő munkákkal kapcsolatban, ahol szintén meg lehet oldani az óvintézkedések kivitelezését? Azt is ki lehet jelenteni, hogy lényegében ami igaz egy esküvőre az áll bármilyen más olyan rendezvénnyel kapcsolatban is, ami megfelel a jelenlegi szabályozásnak.

A cikk témája sajnos nem túl vidám, de szerettünk volna ennek ellenére is igazán szép képeket az írás mellé. Hálásan köszönöm a Hepho Photo-nak, hogy a csodálatos képeit a rendelkezésünkre bocsátotta!

Ha szeretnétek a Hepho Photo további képeiben gyönyörködni, íme az oldaluk:

https://www.facebook.com/hephophoto/

Szöveg: Roszberger Bandi
Fotó: Hepho Photo