LUMIX S 85 mm F1.8 (S-S85) közepes teleobjektív a LUMIX S sorozathoz

A Panasonic örömmel mutatja be új, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú LUMIX S 85 mm F1.8 (S-S85) közepes teleobjektívét, amely gyönyörű bokeh hatással teszi még szebbé a portrékat. A korábbi bejelentésnek megfelelően a Panasonic négy F1.8-as, nagy rekesznyílású, a LUMIX S sorozat fényképezőgépein megtalálható L-bajonettes rendszert alkalmazó objektívet fog megjelentetni, és ezek közül az első a mostani 85 mm-es F1.8-as objektív. A négy F1.8-as objektív azonos méretű és ugyanott helyezkednek el rajtuk a vezérlőszervek, ami rendkívül praktikus: például, amikor a fényképezőgépet gimbal tartja, egyszerűen és gyorsan lehet objektívet cserélni, úgy, hogy minimálisan kelljen csak állítani a csatlakoztatott eszközökön.  Az azonos átmérőnek köszönhetően a szűrők is kompatibilisek mindegyik objektívvel. Kompakt méretével és könnyű súlyával a LUMIX S 85 mm F1.8 pillanatfelvételekhez is használható.

Az objektív 8 csoportba rendezve összesen 9 elemet tartalmaz. A 2 ED (extra-alacsony szórású) lencse hatékonyan csökkenti a tengelymenti és a nagyításból eredő kromatikus aberrációt. A Panasonic S sorozat lencséivel gyönyörű bokeh hatás érhető el, és a LUMIX S 85 mm F1.8 objektív képsarki sötétedés nélkül biztosít finom színárnyalást a csúcsfókuszú és a szomszédos területek között. A LUMIX S 85 mm F1.8 objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték meg, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél.

Kompakt, mindössze körülbelül 355 grammos súlyával a LUMIX S 85 mm F1.8 bámulatosan könnyen hordozható. A rugalmas felhasználás érdekében a por- és cseppálló* kivitellel mostoha körülmények között, akár -10 fokban is használható az objektív. A szűrő átmérője 67 mm, és a kör alakú rekesz 9 lamellából áll.

A négy, nagy rekesznyílású F1.8-as objektíven kívül jelenleg is folyik egy 70-300 mm-es teleobjektív fejlesztése, amivel még tovább bővül majd a LUMIX S sorozat objektívjeinek kínálata. A Panasonic és az L-bajonettes gyártókat tömörítő L-Mount Alliance elkötelezett az L-bajonettes objektívek fejlesztése mellett, hogy a felhasználók igényeinek megfelelően tovább bővítsék a választékot.

*A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.

•A L-Mount a Leica Camera AG bejegyzett védjegye.

•A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.

SPECIFIKÁCIÓK
LUMIX S 85mm F1.8 
Lens Construction9 elements in 8 groups (2 ED lenses)
MountL-Mount
Optical Image Stabilizer No
Focal Lengthf=85mm
Aperture Type9 diaphragm blades / Circular aperture diaphragm
Maximum ApertureF1.8
Minimum ApertureF22
Closest Focusing Distance0.8m/2.62ft
Maximum Magnification 0.13x
Diagonal Angle of View29°
Dust and Splash ResistantYes*
Recommended Operating Temperature-10oC to 40oC (14oF to 104oF)
Filter Sizeφ67mm
Max. Diameterφ73.6mm / 2.90inch
Overall LengthApprox. 82.0mm / 3.23inch  (from the tip of the lens to the base side of the lens mount)
WeightApprox. 355g / 12.52oz (excluding lens cap, lens rear cap and lens hood)
Standard AccessoriesLens cap, Lens rear cap, Lens hood
*Dust and Splash Resistant does not guarantee that damage will not occur if this lens is subjected to direct contact with dust and water.