Lásd halszemmel a világot!

Szerintem nem sok olyan fotós akad, akinek ne futott volna át az agyán, hogy szüksége lenne egy halszem objektívre. Nagyon vicces portrékat lehet csinálni vele, akár a házi kedvencünkről vagy ha éppen szakítás előtt állunk, akkor a “kedvesünkről”, hogy ha kitettük a szűrét, akkor legyen majd min kacarászni. Anno a suliban ez az objektív volt az egyetlen, amire azt mondta a tanárunk, hogy nem érdemes újonnan megvenni, mert ha már kiéltük a vicces kedvünket, utána úgyis eladjuk.

Olympus 9mm f8 vázsapka objektív

Biztosan nem vagyok százas, ezt már mondják nekem pár éve, de én szinte szerelmese vagyok a halszem objektíveknek. Persze nem használom portréra, bár pár éve láttam egy zseniális fotót, amit egy Fujifilm vázzal követtek el és egy Samyang halszemmel. A modell egy medencében állt és ahogyan emelte ki a kezét a vízből, hullottak rá a vízcseppek. Annyira jól volt komponálva, hogy csak a kép szélein lehetett érzékelni a halszemes görbítést, a hölgy pedig nem vett fel amorf formát. Az a fotó sorsfordító volt számomra, mert akkor határoztam el, hogy egyszer beszerzek egy halszem objektívet. Persze mindig kellett másra a pénz és valahogy csak nem került a táskámba, viszont amikor elkezdtem újra Olympus-t használni, akkor beszereztem egy végtelen egyszerű vázsapka halszemet. Ez egy 9mm f8-as objektív manuális fókusszal, ami szinte fillérekbe kerül. Nem képvisel kiemelkedő minőséget, de ettől függetlenül nagy kedvencem.

Olympus 9mm f8 vázsapka objektív

Ha nem bohóckodásra használunk egy ilyen objektívet, akkor mégis mire való? Időnként használom utcai fotókra, de olyan épületek belső fotózásakor is előkerül, amikor nagy a tér. Különleges látószöget biztosít, ráadásul minél nagyobb térben használjuk, annál kevésbé jön elő a halszemes görbítés. Az egyetlen hátránya ennek a 9mm-es vázsapkának, hogy fix f8 a rekesz. Egy templom belsőnél már magasabb ISO-t kell használni vagy állványt és hosszabb záridőt. Ha meg sok a fény és hosszabb záridővel komponálnánk, mert valamilyen mozgást szeretnénk érzékeltetni a képen, azt nem lehet pusztán rekeszeléssel megoldani. Találtam egy Cokin lapszűrőknek kitalált tartót, amit kompakt fényképezőgépekhez terveztek. Itt megtudjátok nézni. A tartó a váz állványmenetéhez csatlakozik és akár 2 lapszűrőt is behelyezhetünk egymás mögé. Mivel ez a vázsapka objektív rendkívül keskeny, így simán feltehető egy ilyen szűrőtartó, amibe ND szűrőket helyezve megoldható, hogy kevesebb fény jusson a szenzorra és még a szűrőtartó sem fog belógni a képbe. Elvileg 3 szűrőnek van hely a tartóban, viszont ha kihasználjuk mindhárom foglalatot, akkor már betakarhat a képbe a tartó. Általában maximum két lappal használom.

Olympus 9mm f8 vázsapka objektív

Az Olympus kínálatában van ennek a kis halszemnek egy sokkal komolyabb párja, az Olympus 8mm f1.8 Pro. Nos, igen f1.8. Ráadásul a közelpontja 2cm körül van, így egészen érdekes közelképeket lehet vele csinálni. Ez már AF-es objektív, hihetetlen gyors fókusszal. Fémből van a tubus és a bajonett is, de még fixen rögzített napellenzőt is kapunk rá. Egyszerűen nem tudok mibe belekötni. Fotóztam vele tájképet és egészen meglepő, hogy milyen felbontással bír. A szájam is tátva maradt, amikor a monitoron nézve olyan apró részletek is előkerültek élesen, amikre egyáltalán nem számítottam.

Olympus 8mm f1.8 Pro. Van itt csodaszép bokeh is f1.8-al.

Persze ha már tájkép, akkor egy halszemnél mindig kérdés a szűrőzés lehetősége is. Azt kell mondjam, hogy nem lehetetlen feladat. Szintén a Cokin termékei között leltem megoldásra. Van egy olyan univerzális gyűrűjük, amit három kis csavarral a napellenzőre lehet rögzíteni. A csavarok alján szilikon talpak vannak, hogy ne karcolják meg a napellenzőt. Ebbe a gyűrűbe megy a szűrőtartó keret. Ezt felrögzítve az objektívre, behelyezhető egy lapszűrő. Én egy Cokin Nuances ND1024-el próbáltam ki. A szűrőhöz neki kell óvatosan tolni az objektív napellenzőjét, hogy a frontlencse a lehető legközelebb kerüljön hozzá. Azonban az eredmény nem 100%-os mert a tartó kerete erősen belóg a képbe. Az Olympus 8mm f1.8 180 fokban lát, így nagyon nehéz egy ilyen keretet feltenni, hogy ne lógjon be. A varázslat sajnos nem is működik minden Olympus vázzal, csak azoknál, amikben van halszem korrekció. Az OM-D EM1 Mk.II vázamban van ilyen. Amint bekapcsoltam, megszűnt a halszemes torzítás, minden kiegyenesedett és a keretek is kikerültek a képből. Természetesen valamennyit így levág a képből, viszont több tesztet is elolvastam, amiben összehasonlítják a 8mm f1.8 Pro-t a 7-14mm f2.8 Pro-val és az eredmény azt mutatja, hogy még így is nagyobb teret fog be a 8mm f1.8, mint a 7-14mm f2.8, 7mm-en. Arra azért ügyelni kell, hogy ebben az esetben csak jpeg fotót kapunk, mert a korrekció nem jelenik meg a RAW képeken.

Olympus 8mm f1.8 Pro

Nos, szűrő fent van, a képbe nem lóg be semmi, de még mindig nem tökéletes az eredmény. Ennek a fő oka a napellenző és a keret kialakítása. A napellenző alsó és felső része hosszabb, mint a két oldalsó szirmok, ráadásul a keret oldala nem tömör, azon rések vannak, ahol beszűrődik a fény. Márpedig ha beszűrődik a fény, akkor a szűrőlapon reflexiók lesznek az objektív frontlencséjéről. Sajnos ez be is jött. Nálam a megoldást az jelentette, hogy a két kezemmel kitakartam a bejutó fényt, ami lássuk be, egy hosszabb záridős exponáláskor nem életbiztosítás. A másik megoldás a fekete szigetelő szalag, amivel le lehet ragasztani a keret széleit és így nem jut be fény. Tudomásom szerint már vannak olyan Cokin szűrőtartók, amiknél ezt a problémát gyárilag kis szivacs csíkokkal oldják meg a tartó szélein. Az én megoldásom kicsit barkácsolásnak tűnhet, pedig nem bonyolult dolog, a fotográfiához meg amúgy is kell egy kis kreativitás.

Olympus 8mm f1.8 Pro, Cokin Nuances ND1024, kiszedett halszem torzítással.

Persze egy ilyen objektív nem csak tájképre zseniális. Utcai fotókhoz is remek, mert nagy a látószög, ha közelebb megyek a témához szinte biztos, hogy még akkor is minden fontos részlet rákerül a képre és a látószög miatt attól sem kell tartani, hogy életlen lesz.

Olympus 8mm f1.8 Pro

Mivel ez egy Pro objektív, nyilván a minőségnek megvan az ára is. Egészen pontosan 349.990Ft, ami soknak tűnhet egy halszem objektívért, viszont aki értékeli a tudását és bánni is tud vele, annak ez az objektív egy igazi kincs. Most egyébként éppen akciózik az Olympus több objektíve kapcsán és ez a 8mm f1.8 Pro is benne van. Akciósan 295.990Ft. Így már sokkal barátibb az ára igaz? Az akció részleteihez kattints ide.

Roszberger Bandi