Kompakt kéne nagyobb szenzorral, zoommal

Tisztelt Szerkesztőség!

Jelenleg egy Sony Cyber-shot DSC-HX90V fényképezőgéppel fotózom, de egyre inkább érzem az apró érzékelő hátrányait. Mit tudnának ajánlani helyette, mindenes, zsebben elférő gépet, nagyobb érzékelővel, hasonló, esetleg nem sokkal rövidebb zoommal. Cserélhető objektíves nálam nem játszik. A választ előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Nem egyszerű ez a feladvány, de úgy 6-7 éve én is hasonló kérdéssel fordultam a Digitcam-hez. Nekem az Olympus Stylus 1 gépet ajánlották. Meg is vettem, fantasztikus csúcskompakt. Nagy zoom, fényerős f2.8-as optika, kis méret jellemzi. A szenzor viszont nem túl nagy, 1/1,7”-es. Ez alig nagyobb csak annál, mint ami az Őn gépében van. A másik probléma, hogy ezt a fényképezőgépet már nem kapni és használtan is ritkán tűnik fel.

Ami már talán érezhetőbb szenzorméretben, az 1”-es méret lenne. Ebben a kategóriában ott a Sony RX100 sorozata, az RX100IV most már nem is olyan rossz árban. Szintén ezzel a szenzormérettel létezik a Canon kínálatában is pár gép. Ott van a Canon PowerShot G7 X Mk. III. Ezek a gépek jellemzően 300.000Ft alatt vannak.

Még nagyobb szenzorméret a m4/3. Itt van nekem egy titkos favoritom a Panasonic Lumix LX100, ami jelenleg 170.000Ft körül megkapható. Ez valóban egy zsebméretű mindenes, remek zoom-al, fényerős Leica optikával és a kompaktok között kifejezetten nagynak mondható m4/3 szenzorral. Létezik belőle egy frissebb verzió is az LX100 II, amit mi is teszteltünk. Jelenleg 240.000Ft körüli akciós áron látom a keresőben. A Panasonic testvérmodellje a Leica D-Lux, ami árban kicsit magasabb és lényegében az utolsó csavarig megegyezik az LX100-al. Viszont szoftveresen más. A Leica a saját szoftverét teszi fel rá, ami az azonos hardver ellenére mégis megkülönbözteti a Leica-t a Panasonic-tól.

A következő szenzorméret az APS-C lenne, de ezen a fronton nagyon vérszegény a kompakt kínálat. Amik vannak, azok is fix gyújtótávolsággal bíró optikával rendelkeznek. A Ricoh GR II, GR III, Fujifilm XF10, mind APS-C szenzoros kompakt, fix 18.5mm f2.8 optikával. Én ezen a szenzorméreten elgondolkodnék egy Canon EOS M100 vagy M200 gépeken egy zoom optikával. Az igaz, hogy nem lesz nagy zoomátfogás, vagy ha nagyobb átfogást szeretnénk, akkor nem lesz zseb méret. Viszont egy 15-45mm-es optikával még nem lehetetlen zsebre vágni vagy egy kis szütyőben magunkkal vinni.

Full frame fronton már csak igazi nagyágyúk maradtak. A Leica Q vagy a A Q II, viszont ezeken egy fix gyújtótávolságú 28mm f1.7 optika van. A Q-t mi is teszteltük, szerettük. A Sony RX1, ami még full frame és kompakt, de ezen is egy fix gyújtótávolságú optika van, egy 35mm f2-es.

Nem egyszerű a választás, nekem Ricoh GR III gépem van, ha viszont fontos lenne a zoom is, akkor szerintem a Panasonic LX100 vagy az LX100 II-t választanám.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

Üdvözlettel,

Roszberger Bandi

Kiemelt kép: sony.hu