Izgalmas receptek fotósoknak

Bár a sokadik szakmám szakács, most mégsem főzni fogunk. Persze hozzávalókra most is szükség lesz.

Az én receptem a következő:

Végy egy Fujifilm fényképezőgépet!
Tegyél bele egy feltöltött, de nem megsütött akkut!
Helyezz bele SD kártyát a gyorsabb fajtából!
Rakj egy objektívet a vázra ízlés szerint!
Végezetül pedig töltsd le a Fuji X Weekly alkalmazást és használd!
Egészségedre!

Nem ingyenes minden recept!

Persze ennél azért egy picit többről szól a dolog. A Fuji X Weekly, Ritchie Roesch alkalmazása, ami egyelőre csak az iOS rendszert használók kiváltsága, de a fujixweekly.com oldalon már be van harangozva, hogy hamarosan jön az Android verzió is. De mi is ez tulajdonképpen? Egy filmszimulációs recepteket összegyűjtő alkalmazás. Az alkalmazás ingyenes, de az ingyenes verzió nem enged hozzáférést minden recepthez.

Az alap verzióban is rengeteg az ingyenes recept.

A használata nagyon egyszerű, ugyanis csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a nekünk tetsző receptet, például a Color Negative 400-at. Miután erre rányomtunk, elénk tárul a leírás, hogyan lehet kikeverni ezt a hatást. A receptes könyvekben is kapunk mindig fotókat az elkészült finomságról, itt sincsen ez másként, ugyanis fotókkal illusztrálja a szerző, hogy milyen lesz az eredmény. A leírás minden részletre kiterjed. Megkapjuk, hogy mire kell állítani a dinamikát, a csúcsfényeket, az árnyékokat, a színt, a fehéregyensúlyt és még sorolhatnám.

Egy jó receptes könyvben fotók is vannak az eredményről.

Ezek a paraméterek általában más fényképezőgépekben is állíthatók, így jó kérdés lehet, hogy miért pont Fujifilm váz kell hozzá. A Fujifilm fényképezőgépek alapból is tudnak bizonyos filmszimulációs módokat. Ezek a receptek ezekre alapulnak. Az említett Color Negative 400 például a Fujifilm Classic Negative filmszimulációjára épül. Sőt, a recept végén még azt is megkapjuk, hogy a kívánt hatás melyik Fujifilm szenzorral és milyen vázakkal érhető el.

Nem mindegy, hogy melyik szenzor van a vázban, de még a gép típusa sem!

A cikk megjelenése után egy olvasónk hívta fel a figyelmemet arra, hogy ha nem is teljesen ez az alkalmazás, de nagyon hasonló Androidra a Fuji Recipes, ami éppen a cikk megjelenése napján került a Play áruházba.

Jó főzőcskézést kívánok! Ha “főztetek” valami finomat, mutassátok meg az eredményt a Facebook post alatt kommentben!

Szöveg: Roszberger Bandi

Kiemelt kép: https://fujixweekly.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük