Hozhat valami újat az 5G a fotózásban?

Mostanában jelent meg egy cikk az oldalunkon, amiben azzal foglalkozunk, hogy a fényképezőgépek előnye egyre csökken a mobilok kameráihoz képest. Egyre szűkül az érvek sora, hogy fotózáshoz miért jobb a fényképezőgép. Ha még nem olvastad, akkor kattints ide! Mi fotósok tudjuk, hogy a fizikát nem lehet becsapni és a nagyobb szenzor előnyei bizony vitathatatlanok. Az optikák rajzolatáról nem is beszélve, főleg ha nem webre meg közösségi oldalakra kellenek a fotók. De mi van azokkal, akik éppen ezekre a felületekre készítik a fotóik javát? 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Rengeteg bejátszást látok a neten, amikor egy tüntetésről vagy kormányinfóról mobilokkal közvetítenek sőt, még az is megesik, hogy a fotók egy része is mobilokkal készül. Hogy ennek milyen okai lehetnek, csak tippelni tudok. Talán az egyik ok, hogy kényelmes, zsebben is elfér és a riporter mellé nem feltétlen kell fotós is. Valamivel olcsóbb is egy mobil, mint egy profi fotós cucc, bár ez erősen készülék függő. A másik, amire tippelni tudok, hogy a mobilinternet előnyei valahogy nem vették még be magukat a fényképezőgépeinkbe. Voltak próbálkozások. Emlékszem, hogy 2012-ben a Samsung piacra dobott egy droidos fényképezőgépet a Samsung Galaxy Camerát. Nem lett nagy sikere. Az Olympus 2015-ben mutatta be az Air A-01 modellét, ami egy szenzorból és egy bajonettből állt csupán, m4/3-os obik mentek fel rá, komponálni a mobil kijelzőjén lehetett. Sajnos hazánkba hivatalosan nem jutott el ez a termék. Hasonlót csinált amúgy a Sony is QX1 néven E bajonettel és APS-C szenzorral.

Olympus Air A-01 Forrás: Olympus YouTube csatornája

Valahol sajnálom, hogy ezek nem voltak átütő fejlesztések, mert egy élő bejelentkezést nem is nagyon tudnék másképpen elképzelni, mint ahogy most egy mobil segítségével megoldható. Vagy a fotók azonnali posztolása, feltöltése egy weblapra sem olyan könnyű egy fényképezőgép vázon keresztül. Wifi kell hozzá, vagy előbb át kell lőni a képeket mobilra és onnan lehet mailbe csatolni vagy felrakni webre, Instára, Facebook-ra stb. Ez nem is lenne annyira kényelmetlen, ha ezek az alkalmazások mindig működnének rendesen. Szerintetek miért buktak meg ezek a termékek? Valóban használhatatlan cuccok vagy az áruk volt magas? 

Samsung Galaxy Camera. Forrás: samsung.com

Jómagam kicsit konzervatív vagyok és egyelőre a fényképezőgéppel való fotózást részesítem előnyben, de azt el kell ismernem, hogy a gyorsaság manapság kifejezetten fontos. Ha egy médium oldaláról nézem a dolgot, akkor üzleti szempontból sem elhanyagolható. Azt szokták mondani, hogy az a hír, ami most van, amit most osztasz meg. Amit nem osztottál meg azonnal, az már történelem. Nem tudom, hogy ti is így gondoljátok-e. Emlékszem amikor a Dobrovszki Danival csináltam a riportot, még ő is így vélekedett, mert ezt tapasztalja, akár egy esküvőn is. A házaspároknak is megvan az igénye arra, hogy azonnal kapjanak posztolható képeket azokról a történésekről amik ott és akkor történnek velük.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Szerintetek mikor jutunk el addig, hogy akár egy fényképezőgéppel is lehet csatlakozni mobilnetre? Miért maradhatott ki eddig ez a lehetőség? Nem megfelelő a hardver vagy jelentősen át kellene tervezni a vázakat? Nem lenne elég gyors a 4G? Minden bizonnyal egy réteg számára jöhetne jól egy ilyen plusz szolgáltatás. Az én fantáziámat azért piszkálja egy kicsit, hogy mit lehetne kihozni belőle.    

Sony ILCE-QX1. Forrás: Sony YouTube csatornája

Minden attól hangos, hogy jön az 5G. Elon Musk 40.000 műholdat akar kilőni, hogy a világ minden pontján legyen 5G. Ha őszinte akarok lenni, akkor engem ez a hír sokkolt egy kicsit. Sokan félnek az 5G-től, mint mindentől, ami új és ismeretlen. Az én ismereteim erősen hiányosak ebben a témában ahhoz, hogy állást foglalhassak. Szerintetek hozhat valami újdonságot a fotózás terén az 5G? Vagy ez a mobilnetet a fényképezőgépekbe dolog eleve egy marhaság?

Mindenki véleményére kíváncsi vagyok. Írjátok meg kommentben a Facebook poszt alatt. 

Kiemelt kép forrása: samsung.com

Szöveg: Roszberger Bandi