Ha a Záridőt olvasod, csókos vagy!

Bent jártam a StudioLine üzletében, mert szűrőket keresgélek. Kivételesen nem egy gagyi e-bay-es cuccot szeretnék venni, hanem valami minőségi szűrőt. Nikáéknak meg tudom, hogy egy egész fala tele van Cokin szűrőkkel az olcsóbbtól a prémiumig.

Ahogy nézelődtem, szinte keresztül estem egy nagy kartondobozon, ami ott hevert az egyik pult mellett. Tele volt kicsi, A szériás Cokin lapszűrővel. Meg is jegyeztem, hogy pont jókor érkezett áru mert éppen szűrő ügyben jöttem. Akkor tudtam meg, hogy az nem frissen érkezett áru, hanem éppen ellenkezőleg. Olyan szűrők vannak benne, amit kiárusítanak fillérekért. Van ott mindenféle kreatív szűrő, sőt még különböző tartók is lapulnak a dobozban, de menetes szűrőket is láttam bőven.

Éppen az egyik nap fotóztam a Duna-parton. Kihasználtam a ködös, fagyos reggelt. Akik ismerik Óbudán a környéket tudják, hogy horgonyoz ott egy hajó, ami kvázi egyben hajóállomás is. Nagyon szép és egyszerre sejtelmes látvány volt, ahogy a köd körbeölelte. Szerettem volna egy hosszú záridős képet róla, amin a víz elmosódik. Az Olympus vázam volt nálam a Panasonic 20mm f1.7 objektívvel, ami f16-ig rekeszelhető. Az OM-D EM10 Mk.III induló ISO értéke 200-as, így nem volt kis kihívás hosszabb záridőre szert tenni. ND szűrő nélkül nem is ment volna. Egyetlen ND8 szűrőm van, az is egy jóval nagyobb átmérővel bír, mint ami a kis 20mm-re passzolna, de nem volt más lehetőségem így azt tartottam az objektív elé. 1.6s záridőig tudtam elmenni, de a víz annyira nyugodt volt, hogy ez a záridő nem hozta azt az eredményt, mint amit szerettem volna. Így aztán nem volt más választásom, mint várni. Várni, hogy elhaladjon egy uszály, ami majd megmozgatja a vizet. Úgy 30 perc fagyoskodás után meg is jött az uszály és bár még így sem lett olyan a víz, amilyennek elképzeltem, de végülis nyugtáztam magamban, hogy ez most ilyen lesz. Ekkor döntöttem el, hogy veszek végre egy rendes ND szűrőt.

Akár három lap is belemegy a tartóba.

Ennyi kitérő után visszatérve a StudioLine kincses dobozára, nem igazán értettem, hogy miért nincs az a sok kifutó szűrő meghirdetve. Persze csak humorból, de azt a választ kaptam, hogy abból a csókosok válogathatnak. Vicces fiúk, de ám legyen. Megígértem nekik, hogy hírül adom itt a magazin oldalán, hogy van egy hatalmas doboznyi olcsó Cokin szűrő, ami megvásárolható, persze csókosoknak. Ha éppen szűrőt kerestek ti is, nyugodtan hivatkozzatok a magazinra, hogy itt olvastátok a doboz létezését és a Roszberger Bandi üzeni, hogy a Záridő Magazin olvasói is csókosok! Én le is csaptam egy átmenetes ND4 és egy átmenetes ND8 szűrőre. Ráadásul találtam hozzá egy jópofa szűrőtartót is, amit a vázra lehet rögzíteni az állvány csatlakozásánál. Így a különböző objektívekhez nem kell különböző gyűrűméreteket megvennem, hogy használni tudjam a lapszűrőket. Eredetileg ezt a tartót a Cokin a kompakt gépekhez találta ki, amiken nincsen szűrőmenet. Még az is ügyesen ki van találva, hogyan lehet az objektív méretétől függően a lapszűrőt előre vagy hátra tolni.

Megmarad a csatlakozási lehetőség az állványra. A pálcák közötti “törések” segítségével lehet a szűrőlapot közelebb vagy távolabb vinni. Jó kis labirintus játék. 🙂

Kipróbáltam az olcsó vázsapka halszem obival is, annál már picit betakar a tartó, de nem vészesen, maximum kicsit vágni kell a fotóból. A Panasonic 20mm f1.7-el tökéletes és az Olympus 45mm f1.8-al is napellenző nélkül. Aztán persze, hogy milyen lesz a valóságban, azt majd az első próbák eldöntik, de mivel hihetetlen olcsó volt a tartó és a két szűrő, úgy voltam vele, hogy egy próbát megér.

Szöveg és fotók: Roszberger Bandi

2 thoughts on “Ha a Záridőt olvasod, csókos vagy!

 • 2021-01-14 at 15:21
  Permalink

  Wow!
  52mm és szűrő is van abban a dobozban? 😀

  Reply
  • 2021-01-14 at 15:24
   Permalink

   Igen. Úgy emlékszem, hogy vannak 52-es méretek is. Érdemes felvenni velük a kapcsolatot, hogy pontosan milyenek vannak ebben a méretben.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük