Gyere velünk tesztelni!

Tervezzük egy ideje, hogy az olvasóink számára lehetőséget adunk arra, hogy korlátozott létszámban, de velünk tartsanak a fényképezőgép teszteléseink során. Én hiszek abban, hogy ahány ember, annyi látásmód és annyiféle prioritás. Ami számomra talán nem lenne olyan fontos, sőt talán meg sem említeném egy teszt során, az lehet, hogy másnak döntő tényező lehet, amikor fényképezőgépet választ. Ahhoz, hogy a legteljesebb tesztet tudjuk elétek tenni, szerintem valamilyen szinten jó lenne, ha a mi drága olvasóink is benne lennének egy-egy tesztelésbe.

Sajnos jött ez a járvány és az ilyen terveinket el kellett napolni. Ha jelenleg nem is tudjuk megoldani, hogy teljes személyetekkel velünk legyetek egy-egy tesztelésen, egy kis betekintést azért kaphattok virtuálisan.

Nem olyan régen teszteltük a Sigma FP vázat. Mivel tudtuk, hogy ez a gép videóban lesz igazán erős, azon tanakodtunk, hogy milyen legyen a teszt. Hol csináljuk? Mikor csináljuk? Minden tesztet nagyban meghatároz, hogy milyen objektíveket kapunk a váz mellé. Mivel egy full frame gépről van szó és kaptunk mellé egy 45mm f2.8 objektívet is, nem lett volna rossz, ha egy modell is elkísér minket a próbára. Éppen beütött a járvány helyzet, így próbáltuk lecsökkenteni a tesztelésben résztvevők számát és olyan helyszínt kerestünk, ahol a kora reggeli órákban nem lesz még sok ember, ugyanakkor lehet szép vágóképeket csinálni. Ezekkel a körülményekkel vágtunk neki Szentendre hangulatos utcáin Fehér Ádámmal és Horváth-Esztári Andreával a világ jelenleg legkisebb full frame gépét tesztelni.

Ádám asztala a videózás, Andrea pedig werkfotókat készített a tesztelésről. Andrea nevével még biztosan fogtok találkozni, különösen a Gájer Bálint rajongók, ugyanis ő készítette el a fényképes anyagot Bálint új albumához.

Ádám gyűjtötte össze a kis csapatunkat egészen korai időpontban. Gyakran kell nagyon korán kelni egy-egy tesztelés miatt. Pont olyan ez, mint amikor fotózni mész. Nagyon fontosak a fények és ha nem vesszük a saját kezünkbe egy vakuval a fénygyártást, akkor igazodnunk kell a természetes fényekhez. Arra számítottunk, hogy a napkelte körüli időpontban szép tiszta körülményeket kapunk, üde szép kék égbolttal, élénk színekkel. A számításunk maximálisan bejött.

Mivel a felszerelést én kaptam meg a Sigma-tól és a teszt előtt nem volt lehetőségünk összefutni, így első körben Ádám megismerkedett a géppel, a beállítási lehetőségekkel. Egyrészt Ádám rutinja, másrészt a Sigma FP könnyű kezelhetősége miatt ezen a részen gyorsan túljutottunk. Elkezdtük az első képeket felvenni. Gyakran kell a helyszínen improvizálni és a lehetőségekkel gazdálkodva kitalálni, hogy mi legyen a felvételeken. Könnyűnek tűnhet, de ilyenkor nem csak az a lényeg, hogy jól nézzen ki, hanem arra is figyelni kell, hogy meg is mutassa egyes képességeit a váznak. Bele kell vinni olyan helyzetekbe, amikor megtudhatjuk, hogy milyen dinamikája van a szenzornak, vagy éppen egy ilyen videós kis csoda esetén, hogy milyen dolgozni vele, ha gimbalra tesszük.

A teszt során folyamatosan jegyzetelünk, hogy miket tapasztalunk. Ennél a gépnél például a fókusz keresgélése szembetűnő volt, így többször is kipróbáltuk, hogy megfejtsük, hogy milyen helyzetekben jelentkezik. Egy tesztelés nagyban hasonlít egy interjúhoz. Van egy gerince a dolognak, amit előre végig gondol a riporter, de az irányok és a további kérdések nagyban függenek az interjú alany válaszaitól.  Egy interjú közben is gyakran azon jár az agyam, hogy a kész cikk, hogy fog kinézni, hogy épül majd fel. A logikai sorrend sokat számít. Éppen így dolgozunk egy teszt esetén is, akár a fotók, akár a felvett videós jelenetek mind úgy vannak kitalálva, hogy már előre gondolkodunk azon, hogy a kész, vágott anyag, hogy fog kinézni.

Nagyon szeretek csapatban dolgozni és még jobban szeretem, hogy sok kreatív emberrel vagyok egy csapatban. Fantasztikus látni, hogy egy-egy apró ötletcsírából, hogy lesz egy igazi ötlet, majd megvalósult produktum, amihez mindenki hozzá teszi a saját részét. Már alig várom, hogy az olvasóinkkal is együtt tesztelhessek.

Néhány óra alatt végeztünk is a teszteléssel, amit nem bántunk, mert a kora tavaszi reggelek még nagyon hűvösek tudnak lenni. Egy forró tea jólesik ilyenkor. Nem is mindig röppenünk szét munka után. Gyakran még csapunk egy közös teázást, kávézást. Átbeszélgetjük a tapasztalatokat, élményeket.

Bízom benne, hogy már nem kell sokat várni és találkozhatok veletek egy-egy tesztelésünk során. Jó móka lesz majd meglátjátok.

Szöveg: Roszberger Bandi

Fotók: Horváth-Esztári Andrea

Retus: Fehér Ádám