Fujira Sigma obit? Az álom teljesült!

Néhány hónapja volt egy cikkem, amiben kísérletet tettem egy Sigma 50-100 f1.8-at feltenni a Fujifilm XT2 vázamra. Az alap ötlet onnan jött, hogy sok Fujifilm felhasználót izgat a kérdés, hogy milyen lenne a Sigma csodás rajzolatú optikáit párosítani a Fujifilmmel. Ami a legjobban izgatott az a 18-35mm f1.8 Art objektív, de akkor nem volt lehetőségem beszerezni ilyen obit. Az 50-100 viszont nem működött igazán jól a Viltrox EF-FX1 adapterrel. 

Most viszont sikerült szereznem egy Sigma 18-35mm f1.8 Art objektívet, amit szintén a Viltrox EF-FX1 adapterrel próbáltam fel a vázamra. Ezúttal egy Fujifilm X-H1 került bevetésre. Sajnos a tenger parti naplemente lefotózása, amiről írtam az első Sigma-s, Fujifilm-es párosításról szóló cikkemben, az most is elmaradt, de ennek most nem a technika volt az oka. Ha még nem olvastad a már emlegetett korábbi cikket, kattints ide!

A Sigma 18-35 f1.8 Art ugyanis remekül működött a Viltrox EF-FX1 adapterrel. A váz nem mérte össze-vissza a fényt, mint mondjuk a Tokina objektív esetén. A rekesztértékeket is helyesen mutatta. Mivel a Sigma obin a rekeszt elektronikusan lehet állítani, többen is kérdezték tőlem, hogy ezt hogyan oldottam meg. Éppen úgy, mint a Fujinon XC objektívek esetén, ugyanis azok sincsenek rekeszgyűrűvel ellátva. Az első vagy hátsó programozható tárcsával lehet vezérelni a rekeszt, a Sigma objektív esetében is pontosan így működik.  

Fujifilm X-H1, Sigma 18-35mm f1.8 Art, Viltrox EF-FX1 adapter, 1/5800, f1.8, ISO200, Fotó Roszberger Bandi

Minden bizonnyal amire a legtöbben kíváncsiak, hogy ha már egy AF-es adaptert használunk, akkor milyen az AF. Azt nem tudom megmondani, hogy a Sigma 18-35mm f1.8 Art mennyire gyors egy Canon DSLR vázon, mert soha nem használtam ezt az optikát korábban. A 18-35 f1.8 egy APS-C obi, Canon APS-C vázam meg talán 3-4 hónapot volt csak, utána megvettem az EOS-6D-met. 

Fujifilm X-H1-re téve a Viltrox EF-FX1 adapterrel, szerintem teljesen rendben van az AF sebessége. Nagyon kevés fénynél, amit érts úgy, hogy egy sötét szobában egy kis éjjeli lámpánál, előfordult, hogy keresgélt egy kicsit 35mm-es állásban. Ez a jelenség viszont Fujinon optikák esetén is előfordul, főleg a régebben fejlesztett objektívek esetén. Egy Fujinon XF35mm f1.4 objektívet szerintem simán lenyom AF sebességben a SIgma 18-35 f1.8 Art még így adapterezve is.  

Fujifilm X-H1, Sigma 18-35mm f1.8 Art, Viltrox EF-FX1 adapter, 1/1800, f1.8, ISO800, Fotó Roszberger Bandi

A tesztelés során nem tapasztalatam olyat, hogy mellé fókuszált volna, pedig általában kevés fénynél használtam. Magammal vittem egy barber szalonba, ahol a néhány havonta esedékes fotózásomat ejtettem meg. Nem is kellett cserélgetnem, a 18-35-el végig stabilan tudtam dolgozni. Az f1.8 fényerő nagyon nagy áldás volt a Fujinon XF 16-55 f2.8-hoz képest. Az f1.8 miatt kedvezőbb ISO-t is tudtam használni, ami egy APS-C szenzor esetén nem elenyésző dolog. 

Fujifilm X-H1, Sigma 18-35mm f1.8 Art, Viltrox EF-FX1 adapter, 1/300, f1.8, ISO800, Fotó Roszberger Bandi

A Sigma Art széria általában súlyos, nehéz optikákból áll. A 18-35mm f1.8 sem egy könnyű darab, de tekintve, hogy ez mellé lényegében nem volt szükségem egyetlen más objektívre sem, így nem kellett gurulós bőröndben vinnem a felszerelésemet.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Jómagam a fix optikák hódolója vagyok, de ez a Sigma 18-35 f1.8 Art olyan rajzolattal, színvilággal bír, hogy simán eltudnám képzelni, hogy a rövidebb gyújtótávolságokra csak ezt az objektívet használnám és maximum a portrékhoz választanék egy fixet, ennek a Sigma zoomnak még a súlya is az elviselhető határon belül van.  

Fujifilm X-H1, Sigma 18-35mm f1.8 Art, Viltrox EF-FX1 adapter, 1/1250, f1.8, ISO800, Fotó Roszberger Bandi

Túl sok AF-es adapter nem létezik, amivel Canon EF végű optikákat tudnánk Fujifilm vázra tenni. A legnagyobb sláger általában a Fringer adapter, de azt nem lehet itthon hivatalos forrásból beszerezni. Az interneten elérhető tesztek alapján több objektívet megtud mozgatni, mint ami a Viltrox EF-FX1-hez kiadott listában szerepel. Viszont a Viltrox adapterhez folyamatosan érkeznek frissítések és például a legutóbb tesztelt Tokina objektív sem szerepel a listában, mégis egészen jól használható volt. A Viltrox adapter több hazai üzletben is elérhető 1 év garanciával.  

Szöveg és fotók: Roszberger Bandi

Comments are closed.