Fujira Sigma obit? Az álom teljesült!

Néhány hónapja volt egy cikkem, amiben kísérletet tettem egy Sigma 50-100 f1.8-at feltenni a Fujifilm XT2 vázamra. Az alap ötlet onnan jött, hogy sok Fujifilm felhasználót izgat a kérdés, hogy milyen lenne a Sigma csodás rajzolatú optikáit párosítani a Fujifilmmel. Ami a legjobban izgatott az a 18-35mm f1.8 Art objektív, de akkor nem volt lehetőségem beszerezni ilyen obit. Az 50-100 viszont nem működött igazán jól a Viltrox EF-FX1 adapterrel. 

Most viszont sikerült szereznem egy Sigma 18-35mm f1.8 Art objektívet, amit szintén a Viltrox EF-FX1 adapterrel próbáltam fel a vázamra. Ezúttal egy Fujifilm X-H1 került bevetésre. Sajnos a tenger parti naplemente lefotózása, amiről írtam az első Sigma-s, Fujifilm-es párosításról szóló cikkemben, az most is elmaradt, de ennek most nem a technika volt az oka. Ha még nem olvastad a már emlegetett korábbi cikket, kattints ide!

A Sigma 18-35 f1.8 Art ugyanis remekül működött a Viltrox EF-FX1 adapterrel. A váz nem mérte össze-vissza a fényt, mint mondjuk a Tokina objektív esetén. A rekesztértékeket is helyesen mutatta. Mivel a Sigma obin a rekeszt elektronikusan lehet állítani, többen is kérdezték tőlem, hogy ezt hogyan oldottam meg. Éppen úgy, mint a Fujinon XC objektívek esetén, ugyanis azok sincsenek rekeszgyűrűvel ellátva. Az első vagy hátsó programozható tárcsával lehet vezérelni a rekeszt, a Sigma objektív esetében is pontosan így működik.  

Fujifilm X-H1, Sigma 18-35mm f1.8 Art, Viltrox EF-FX1 adapter, 1/5800, f1.8, ISO200, Fotó Roszberger Bandi

Minden bizonnyal amire a legtöbben kíváncsiak, hogy ha már egy AF-es adaptert használunk, akkor milyen az AF. Azt nem tudom megmondani, hogy a Sigma 18-35mm f1.8 Art mennyire gyors egy Canon DSLR vázon, mert soha nem használtam ezt az optikát korábban. A 18-35 f1.8 egy APS-C obi, Canon APS-C vázam meg talán 3-4 hónapot volt csak, utána megvettem az EOS-6D-met. 

Fujifilm X-H1-re téve a Viltrox EF-FX1 adapterrel, szerintem teljesen rendben van az AF sebessége. Nagyon kevés fénynél, amit érts úgy, hogy egy sötét szobában egy kis éjjeli lámpánál, előfordult, hogy keresgélt egy kicsit 35mm-es állásban. Ez a jelenség viszont Fujinon optikák esetén is előfordul, főleg a régebben fejlesztett objektívek esetén. Egy Fujinon XF35mm f1.4 objektívet szerintem simán lenyom AF sebességben a SIgma 18-35 f1.8 Art még így adapterezve is.  

Fujifilm X-H1, Sigma 18-35mm f1.8 Art, Viltrox EF-FX1 adapter, 1/1800, f1.8, ISO800, Fotó Roszberger Bandi

A tesztelés során nem tapasztalatam olyat, hogy mellé fókuszált volna, pedig általában kevés fénynél használtam. Magammal vittem egy barber szalonba, ahol a néhány havonta esedékes fotózásomat ejtettem meg. Nem is kellett cserélgetnem, a 18-35-el végig stabilan tudtam dolgozni. Az f1.8 fényerő nagyon nagy áldás volt a Fujinon XF 16-55 f2.8-hoz képest. Az f1.8 miatt kedvezőbb ISO-t is tudtam használni, ami egy APS-C szenzor esetén nem elenyésző dolog. 

Fujifilm X-H1, Sigma 18-35mm f1.8 Art, Viltrox EF-FX1 adapter, 1/300, f1.8, ISO800, Fotó Roszberger Bandi

A Sigma Art széria általában súlyos, nehéz optikákból áll. A 18-35mm f1.8 sem egy könnyű darab, de tekintve, hogy ez mellé lényegében nem volt szükségem egyetlen más objektívre sem, így nem kellett gurulós bőröndben vinnem a felszerelésemet.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Jómagam a fix optikák hódolója vagyok, de ez a Sigma 18-35 f1.8 Art olyan rajzolattal, színvilággal bír, hogy simán eltudnám képzelni, hogy a rövidebb gyújtótávolságokra csak ezt az objektívet használnám és maximum a portrékhoz választanék egy fixet, ennek a Sigma zoomnak még a súlya is az elviselhető határon belül van.  

Fujifilm X-H1, Sigma 18-35mm f1.8 Art, Viltrox EF-FX1 adapter, 1/1250, f1.8, ISO800, Fotó Roszberger Bandi

Túl sok AF-es adapter nem létezik, amivel Canon EF végű optikákat tudnánk Fujifilm vázra tenni. A legnagyobb sláger általában a Fringer adapter, de azt nem lehet itthon hivatalos forrásból beszerezni. Az interneten elérhető tesztek alapján több objektívet megtud mozgatni, mint ami a Viltrox EF-FX1-hez kiadott listában szerepel. Viszont a Viltrox adapterhez folyamatosan érkeznek frissítések és például a legutóbb tesztelt Tokina objektív sem szerepel a listában, mégis egészen jól használható volt. A Viltrox adapter több hazai üzletben is elérhető 1 év garanciával.  

Szöveg és fotók: Roszberger Bandi

2 thoughts on “Fujira Sigma obit? Az álom teljesült!

 • 2020-06-25 at 18:55
  Permalink

  Szia Bandi!
  Én is fuji x-h1 -et használok sigma 18-35-el és egy Tamron 70-210-el. Az adapter amit használok az a Fringer EF-FX pro2-e, ami fényévekkel jobb mint a Viltrox Ef-Fx1-ese. És még egy nagy pozitívum, hogy rekeszállító gyűrű is van az adapteren, tehát minden adott a gyors pontos gépkezeléshez. Az AF mind a 2 obin tökéletes gyors pontos. Tehát a Fuji tulajoknak akik gondolkoznak adapterezésben csak ajánlani tudom a Fringert.

  Reply
  • 2020-06-25 at 19:04
   Permalink

   Szia János!
   Igen tudom, hogy létezik a Fringer, szoktam is emlegetni az EF-FX1 cikkekben. Nekem még nincs vele tapasztalatom, csak azok véleményére tudok támaszkodni, akik megosztják velem, ahogyan most te is. Nagyon köszönöm, hogy szántál rá időt és írtál, mert ez az olvasóknak is fontos információ. A Viltrox mellett sokaknak az szólhat, hogy van hazai forgalmazója, hazai garanciával és kipróbálási lehetőséggel. Aki viszont berendeli a Fringert külföldről, a hallott információk alapján egy sokoldalúbb eszközhöz juthat. Jó lenne, ha lenne hazai forgalmazó Fringer-re is. A Viltrox adaptere amúgy inkább csak Fujifilm vázak esetén működik kaotikusan. Sony vázak esetén hasonló a Fringer-hez.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük