FOTÓS LESZEK!!!

Tegye fel a kezét, akinek már elhagyta a száját ez a mondat! Sok éve annak, hogy az én fejemben is megfordult a gondolat, hogy Fotós Leszek. Akkoriban még a középiskola padjait koptattam és egy Fed, később pedig egy Zenit gépem volt az egyik legrégibb kiadású Helios objektívvel. Mivel diák voltam, már annak is örültem, ha a zsebpénzemből néha futotta pár tekercs filmre, újabb objektívekről és vázakról álmodni sem mertem.

Megjelentek a digitális fényképezőgépek, amik természetesen felkeltették a figyelmemet és amennyire csak lehetett próbáltam elmerülni az újdonságokat bemutató írásokban. Anno még nem volt annyi információ az interneten, mint manapság. Akik most szeretnének belecsapni a fotózásba, már sokkal könnyebb dolguk van, hiszen elképesztő mennyiségű anyagot találnak, elég csak beütni a keresőbe a kulcsszavakat. Ez egyrészt jó, másrészt nem jó, hiszen sokkal nehezebb megszűrni az információkat.

Egy jelszóval védett titokzatos weboldal. Vajon milyen tudást rejthet és kik érhetik azt el?

Emlékszem, hogy amikor újra fotózásra adtam a fejemet és kutatni kezdtem a témában, mindjárt az elején belefutottam abba a jelenségbe, hogy az egyik weblapon a cikk írója állított valamit, amit egy másik oldalon a másik szerző megcáfolt, én meg csak pislogtam, hogy akkor most melyik a jó gyakorlat. Önmagában a felszerelésemet sem volt könnyű összerakni, és hiába léteztek már akkor is különböző Facebook csoportok, általában a segítség után sóvárgó kérdéseimre csak nagyon ritka esetben kaptam használható választ. Az elérhető szakmai portálok többsége pedig olyan fogalmazási stílusban írt, amit nevezhetünk szakmai nyelvezetnek, de számomra érthetetlen volt. Be kellett látnom, hogy magamnak kell kikaparni a gesztenyét. Nem olyan nagy baj ez, mert a megszerzett tapasztalat a legjobb. Azonban ez jelentős anyagi kiadással is járt. Eszközöket vettem meg, amikről idővel kiderült, hogy nem megfelelőek számomra. Workshop-okra jártam, amiken vagy kaptam használható tudást vagy csak csinálhattam pár jobb fotót az előre beállított fényekkel, de valós ismereteket nem osztottak meg velem.

Végül beiratkoztam egy OKJ-s képzésre, amivel így utólag mondhatom, hogy hatalmas szerencsém volt. A tanáraink valóban foglalkoztak velünk és tanítani akartak és nem csak egy papírt adni a pénzünkért. Egy OKJ-s képzés viszont nagyon drága szerintem, ha valaki csak azért végezné el, hogy megtanulja az alapokat, ráadásul akár 1-2 évre is kötöttséget jelent, mert az órákat látogatni kell a meghatározott napokon.

Ha tagja vagy a klubnak, akkor ez a főoldal fogad, miután beléptél a felhasználói neveddel és jelszavaddal.

A nagy kérdés, hogy mi van azokkal, akik nem szeretnének OKJ-ra befizetni? Ők hol tanulhatják meg az alapokat, hol lelnek egy olyan közösségre, ahol valódi válaszokat kapnak a kérdéseikre? Én találtam egy jó helyet és tettem egy próbát helyetted. Emlékszem, hogy mekkora csalódás tudott lenni, amikor nagy reményekkel elutaltam a pénzt egy workshop-ra, aztán az alkalom után próbáltam meggyőzni magamat arról, hogy biztosan csak azért érzem azt, hogy semmit nem kaptam a pénzemért, mert velem van a baj. Előfizettem a Fotós Leszek Klubra és megnéztem, hogy mit nyújt a pénzemért, így neked már nem kell vállalnod a csalódás kockázatát. Ezért büszkén mondhatom, hogy a Záridő Magazin az első, amin keresztül bekukkanthatsz a Fotós Leszek felületére, ami alapból egy jelszóval védett weblap.

Egy picit olyan érzésem van, mint amikor az ételkritikus besétál egy étterembe és inkognitóban rendel az étlapról. Én sem Záridő néven regisztráltam, nehogy lelepleződjek. Miután rendben van a regisztráció és jóváírásra került a klubtagságért a tagdíj, mailben megkaptam a felhasználói nevemet és a jelszavamat, továbbá egy linket, hogy hol érem el az oldalt. Ez a felület el van zárva a kíváncsiskodók elől és valóban csak az nézhet mögé, aki tagja a klubnak. Kivéve csak most, csak Ti, itt a Záridő hasábjain.

Egy kis ízelítő a 40 elérhető kurzusból.

A bejelentkezés után megjelenik a nyitó oldal, ahol máris megkapunk minden lényeges információt. Könnyen navigálhatunk a tananyagokhoz, vagy akár egyetlen kattintással egy zárt Facebook közösségbe cseppenhetünk, ami elsősorban a Fotós Leszek Klub tagjainak van fenntartva. A Facebook csoportot nem úgy kell elképzelni, hogy jelentkezel, felvesznek és aztán nem történik semmi. Aktív közösségi élet folyik a csoportban, ráadásul moderált körülmények között. Mit nem adtam volna én egy ilyen csoportért még zöldfülű koromban… Heti rendszerességgel vannak Live Stream adások, amik alkalmával a feltöltött fotók közösen átbeszélésre kerülnek és a képek kapcsán tanácsokkal is ellátnak. Ez mellett egy egész éves PhotoChallenge is elindult, amihez előre megkapják a tagok hetekre lebontva a témákat. Bármikor írhatok, ha problémám van és normális, építő válaszokat kapok. Ez már önmagában főnyeremény.

A Fotós Leszek felülethez kapcsolódik még egy YouTube csatorna érdekes videókkal és egy Instagram profil is elérhető. A főoldalról két úton haladhatsz tovább. Az egyik, hogy a “Klub tananyagok” menüt célzod meg, a másik a “További tananyagok”. Első körben foglalkozzunk a klub tananyagaival. Jelenleg 40 kurzusból lehet választani. Viszont aki még kicsit bizonytalan és havi előfizetést választ például egy negyedéves helyett, annak még fogják egy kicsit a kezét és nem zúdítják rá az összes tananyagot. A havidíjas klubtagság első 60 napjában a témák azon része érhető el főleg, amik a kezdő szintnek felelnek meg, vagy a haladóbb amatőröknek. A 60. nap után automatikusan nyílnak meg a haladó mesterkurzusok. Ha viszont minimum negyedéves előfizetést választunk, akkor azonnal elérhető a tananyagok teljes palettája.

Nagyon hasznos volt számomra a tájképfotózásról szóló kurzus.

Nagyon örültem annak, hogy bár én már nem vagyok kezdő fotós, de mégis találtam magamnak olyan kurzust, amihez viszont valóban kezdőnek számítok. Ilyen például a tájképfotózás. Mivel főleg portrékat és utcai fotókat csinálok, számomra kifejezetten hasznos volt a tájképfotózás kurzus elvégzése, amiben aprólékosan bemutatásra kerültek a szükséges eszközök, sőt még a különböző szűrőket is alaposan megismerhettem. Az új információkat felhasználva kértem kölcsön szűrőtartót és lapszűrőket, majd megfogadva az elhangzott tanácsokat, elkészítettem az első olyan tájképemet, ami nagy előrelépés számomra a korábbi próbálkozásaimhoz képest. Alig várom, hogy a videóban említett átmenetes szűrőket is kipróbálhassam!

A tájképfotós anyag információira támaszkodva készítettem ezt a képet. A korábbi próbálkozásaimhoz képest ez nagy előrelépést jelent nekem. Olympus 8mm f1.8 Pro, Cokin Nuances ND1024, Benro Mach3 állvány.

Hasonlóan nagy élmény volt életemben elsőször kipróbálni az Adobe Illustrator programot. A feleségem kacérkodott a gondolattal, hogy elvégez egy grafikus OKJ-t és előfizettem a fullos Adobe csomagra. Sajnos a kedvesem grafikus tervei egy időre még váratnak magukra, viszont az én fantáziámat piszkálta az Illustrator, de gőzöm nem volt arról, hogy kezdjem el. A Fotós Leszek oldalán van egy kurzus, ami a lapozható Instagram posztok világába vezet és teljesen az alapoktól kezdi magyarázni az Illustrator kezelését. Az órai jegyzetelést el is felejtheted, mert minden kurzus egy videót tartalmaz, külön fejezetekre lebontva. Nem egy 2 órás egybefüggő anyagot kapsz, aminél aztán a videósáv csúszkáján kattintgatva kell kutatni, hogy hol hangzott el a keresett információ. A témákra bontott tananyagban könnyedén visszakereshetsz arra a részre, amit újra meghallgatnál, mert esetleg elakadtál. Ha pedig nagyon elveszítenéd a fonalat valamiben, akkor az egyes kurzusok anyagában megtalálható az oktató mail-es elérhetősége, amin keresztül plusz magyarázatot kérhetünk. Én is elakadtam egy ponton az Illustrator-ral, írásban kérdeztem és egy napon belül érkezett is a segítség. Szóval ez valóban működik.

Balra bekerteztem pirossal azt a részt, ahol láthatjuk az egyes fejezeteket és bekarikáztam pár fejezet címet is, ahogy egymás után jönnek. Minden fejezetbe bármikor újra bele lehet kattintani és elindítani.

Mutatok egy kis ízelítőt a mesterkurzusok kínálatából is. Így könnyebben el tudod dönteni, hogy egy negyedéves előfizetéssel azonnal ráveted magadat ezekre is, vagy egy havidíjas tagsággal az első 60 napban feldolgozod azt a sok órányi tudástárat, amit felkínál az oldal és csak utána vágsz bele a mesterkurzusokba.

Mesterkurzusok a teljesség igénye nélkül.

Említettem, hogy a klubtagsággal jelenleg 40 kurzus érhető el, viszont ez nem egy végleges szám. A megtekinthető tananyagok száma folyamatosan növekszik és ha érkezik egy új, akkor arról jelzést is kapsz, nehogy lemaradj róla.

Új tananyag érkezett a klubba.

A klubtagsághoz klubkártya is társul, amivel különböző bónuszokra tehetünk szert. Ilyen a már említett zárt Facebook csoport, de a klubkártyánkkal kuponokhoz is jutunk, amivel kedvezményekre teszünk szert. Kapunk kupont Manfrotto termékekre, a Fotoplus egyes termékeire, köztük például Lee filterekre, Laowa, Zeiss, Godox termékekre stb. A Studio Line üzletben szintén megjelölt termékekre kapunk kedvezményt, köztük például Cokin szűrőkre, Viltrox objektívekre, Think Tank, Tenba táskákra, Benro, Velbon állványokra stb. Kedvezményesen vásárolhatunk a studioeszkozok.hu oldal kínálatából, az Oázis Computer-nél például kedvezményesen kalibráltathatunk monitort vagy vásárolhatunk Wacom táblát. Kapunk kupont Synology eszközökhöz és a Fotófelszerelés webshopjához is. Említettem, hogy létezik egy “További tananyagok” kategória is. Az itteni kurzusok nem részei a klubtagságnak, külön megvásárolhatók. Viszont aki klubtag, az 20%-os kedvezménnyel vásárolhat a Fotós Leszek ezen oktató anyagaiból.

Íme a klubkártyával elérhető bónuszok.

A “További tananyagok” kategóriában jelenleg 12 terméket találtam. Ezek többségében olyan információkat tartalmaznak, amik túlmutatnak az egyszerű alapokon és adott esetben a fotós vállalkozásodat is építheted velük.

A “További tananyagok” kínálatából.

Nos, azt hiszem, hogy elég nagy sétát tettünk a Fotós Leszek oldalán és bízom benne, hogy sikerült segítenem a kétségek eloszlatásában. Ez egy kifejezetten felhasználóbarát felület, ami valóban informatív tudástárat kínál. Mivel minden tananyagot egy fejezetekre bontott videó formájában nézhetünk meg, az elmélethez azonnal, könnyen követhető gyakorlat is társul. Ezek mellett az oktatók sem most kezdték azt, amiről beszélnek, ráadásul mindegyikük elismert szakember. Ha elakadunk a tanulásban, akkor kérdezhetünk egyenesen az oktatóktól vagy közvetlenül a zárt Facebook csoportban, aki pedig igényli az emberi hangot, az a klubkártyája mellé kap egy kvázi mentor szolgáltatást, aminek hála havonta egy alkalommal telefonon is konzultálhat.

Ha az ételkritikus példánál szeretnék maradni, akkor az értékelésem valahogy így nézne ki: A menü jól átgondolt, nem csak hozza a mai trendeket, de sok részletében előremutató, a választék könnyen emészthető. A konyhában remek séfek készítik a fogásokat és ha segítségre lenne szükségem, a személyzet azonnal mellettem terem és azért dolgozik, hogy jól érezzem magamat. Köszönöm szépen, még visszatérek.

A Fotos Leszek Klubtagság részleteihez kattints ide.

Roszberger Bandi