Fotopro X Go Max – Egy költséghatékony szénszálas

Minden fotós felszerelésében kell lenni egy állványnak. Ég a pofám, de az enyémben nincs. Ritkán van rá szükségem, ha nagyon kell, akkor van egy monopod fejem, amit rá tudok szerelni az egyik stabil lámpaállványomra és már meg is vagyok. Persze kirándulni, természetet fotózni nem egy nehéz lámpaállvánnyal indul az ember. Ilyen feladatokra valóban egy könnyű, de stabil tripodra van szükség. Pár hétig nálam vendégeskedett a Fotopro X Go Max szénszálas állvány és bevallom őszintén, hogy jó ideje ez az első olyan állvány, amihez kedvet kaptam, hogy vennék belőle.

Lényegében így néz ki összecsukva. A szállítási mérethez teljesen össze lehet zárni a lábakat.

Na de ne rohanjunk ennyire. Volt több állványom is. A kezdetekkor egy olcsó Hama-t használtam, de az egy akkora tévedés volt a részemről, hogy inkább próbálom elfelejteni. Könnyen feldőlt, a szekciókat rögzítő elemek hamar meglazultak és nem zártak biztonságosan. A következő prédám egy Manfrotto volt, amit csak azért vettem, mert indultam a feleségemmel nászútra és a Media Markt-ban ez volt a legolcsóbb, ami valójában nekem akkor nem volt annyira olcsó. Bő 10 éve fizettem érte 20.000Ft-ot. Megvettem, mert mindenképpen akartam a feleségemmel közös fotókat és nem volt időm másik után szaladgálni. Azt az állványt nem bántam meg amúgy. Amikor megvettem az Olympus rendszeremet, akkor vettem egy Vanguard állványt, az már közel 40.000Ft-os cucc volt. Kicsire össze lehetett hajtani, szuper kis táska volt hozzá. Viszont nekem gyakran alacsony volt. Eladtam és azóta nem is vettem másik állványt.

A lábakat nem könnyű átfordítani, mert kicsit szorulnak, de a csavarokkal be lehet állítani az ideális ellenállást.

És akkor most itt ez a Fotopro. Egy Kínában bejegyzett cég a gyártó, kifejezetten állványokra specializálódtak. Rengeteg félét gyártanak, ide kattintva megnézheted a választékot. Na de mit is tud ez az állvány azon túl, hogy szénszálas?

Vízmértékből kettőt is kapunk. Minden tárcsa nagyon finoman működik.

A Fotopro X Go Max egy 4 szekciós, csavaros rögzítővel ellátott háromlábú állvány, mely pillanatok alatt alakítható át egylábúvá, az egyik láb kitekerésével, a középoszlophoz csatlakoztatva. A láb állása 3 szélességben állítható, a talajviszonyokhoz igazodva: általános, széles, nagyon széles. Az állvány teherbírása 12 kg. Anyaga szénszálas, amely így nagy teherbírású, ugyanakkor könnyű. A hozzá járó tüskés lábvégnek köszönhetően bármilyen talajon biztosan megáll. Gömbfeje 360 fokban elforgatható. Az optimális gömbfej választás nagyon fontos egy adott állványhoz. Ez a szett az FPH-62Q gömbfejjel érkezik, mely gondos precizitással készül és nagy teherbírású. Arca-Swiss-es cserelappal rendelkezik. Az állvány penésznek és gombának ellenálló hordtáskával rendelkezik. (Forrás: StudioLine)

Ez bizony Made in China, de nem az olcsó, igénytelen fajta.
Átmérő28mm
Lábak számaHáromlábú
AnyagSzénszálas
Teherbírás12kg
Tömeg1.61kg
Lábtagok száma4
Maximális magasság171.8cm
Szállítási méret47.5cm
Legalacsonyabb állás46.7cm
RögzítésCsavaros
Garancia6 év
Carbon, ellenáll a pornak és a lábak T-Lock zárral vannak ellátva.

A marketing szöveg után azért mesélnék a saját tapasztalataimról is. Soha nem használtam korábban szénszálas állványt. Mindig sajnáltam érte kiadni azt a nagy kalap pénzt, amit kérnek érte. Még nem lövöm le, hogy ez az állvány mennyibe kerül, mert én sem néztem meg az árát szándékosan, csak most, hogy elkezdtem írni a cikket. Nem akartam, hogy befolyásoljon. Ez az állvány ugyanis a cég profi kategóriába sorolt terméke, így természetesen sokat vár tőle a user. Ha szétnéztek a cég weblapján, akkor találni 1000 USD feletti árban lévő tripodokat is, de azok valamilyen speciális feladatra lettek tervezve. Az egyszerűbb, hétköznapibb használatra szánt termékek közül ez az X Go Max jelenti a felső kategóriát. Rengeteg olyan pozitív tulajdonsága van, ami összességében fogott meg. Az egyik a tömege. Órákon át bóklásztam vele Tokajban és egyetlen percig sem volt kényelmetlen. Ellenben szokatlan volt, hogy a kezemben tartom, de alig van súlya. A másik, ami nagyon tetszett, az a csavaros rögzítése a szekcióknak. Alig kell csavarni a rögzítőn egy kicsit és máris húzható ki a láb. Nagyon gyorsan hadra lehet fogni így az állványt. A talpak vaskos gumiból vannak, amik egy mozdulattal könnyen eltávolíthatók és akkor megjelennek a kis tüskék, amikkel a talajba akár le is szúrhatjuk a lábakat.

Ő lenne az a bizonyos T-Lock. A lábak nyitásához, zárásához csak be kell nyomni. Valóban gyors.

Amint említettem, ez egy nagyon könnyű tripod, bár nagyon széles terpesztése tud lenni, de ha szükséges, akár homokzsák is felhelyezhető rá. A lábak nyitása kicsit nehézkes volt, de mindegyik lábhoz tartozik egy csavar, amivel be lehet állítani a lábak ellenállását, így tökéletesen testre szabható. A használata nagyon egyszerű. Négy tárcsát is kapunk. Az alsó részen lévő tárcsával lehet rögzíteni a középső rudat. A cseretalpnál lévővel lehet a cseretalpat rögzíteni. Ezeken kívül van egy nagyobb tárcsa, amivel a gömbfejet rögzítem és van egy a panoráma funkciónak. Személy szerint én nem kedvelem a gömbfejeket. Tudom, hogy mindenki erre esküszik, de eddig ahány ilyen háromlábút használtam, mindegyiknél nagyon nehéz volt pontosan rögzíteni a gömbfejet.

A gömbfejet záró tárcsa külön skálát is kapott, amivel jól kontrollálható, hogy milyen erősen zártuk le.

Biztosan mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy beállítja a tökéletes szöget a fényképezőgéppel, aztán rögzíti a gömbfejet, még ekkor is megvan a kívánt szög, majd miután elengedi a vázat, az egész lecsúszik pár millimétert. Nekem nagyon márkás állványok is eljátszották ezt, olyanok is amik teherbírásába bőven belefért a ráhelyezett cucc, ezért ezt az elmozdulást mindig kalkulálnom kellett. A másik amitől rendre elfüstölt a fejem, hogy csak egy nagyon picit kellett volna állítanom a szögön, de a gömbfejet nem lehetett csak picit kioldani, így aztán ilyenkor általában az egész mutatványt kezdhettem elölről.

A gumi talpat egy mozdulattal le lehet szedni, ha a talajviszonyok miatt szükségünk lenne a tüskékre. A lábak egyes szekciói nagyon gyorsan nyithatók és akadás mentesen kicsúsztathatók.

Ennél a Fotopro X Go Max-nál ilyen probléma nincs. Egészen finoman lehet kioldani és zárni a gömbfejet, még egy 10-es skála is van a tárcsán, amivel jól kontrollálható, hogy mennyire erősen rögzítettük. Ez a finomság egyébként jellemző minden tárcsára. A másik, ami nagyon tetszett, az a magassága. Közel 172cm-re ki lehet húzni. Magasabb, mint én. 🙂

Puha táskát is kapunk az állványhoz, jó hosszúra nyitható vállpánttal.

Mivel ez egy demó darab, szerintem még egy darabig nem fogom vissza vinni a StudioLine-nak, mert szeretném még nyúzni. Most még minden nagyon patent, de kíváncsi lennék, hogy milyen lenne mondjuk fél év használat után. Vajon akkor is olyan finoman lehet zárni a gömbfejet, mint most? Vajon fél év aktív használat után is a rögzített pozícióban marad a gömbfej vagy majd kalkulálni kell itt is a szinte kötelező elmozdulással? Fél év múlva megmondom. A végére hagytam egyébként azt a tényezőt ami miatt még szimpatikusabb ez a tripod. A StudioLine-ban jelenleg 69.990Ft-ba kerül és 6 év garanciát adnak mellé. Szerintem ez egy szénszálas és ennyire finoman használható háromlábért kifejezetten jó ár. Akinek ez sem fér bele, az megtalálhatja az alumínium változatát is picivel 53.000Ft alatti árban.

Szöveg és fotók: Roszberger Bandi