Drágán add a pénzedet, avagy beszélgessünk az akciókról!

Én csóró vagyok és mivel csóró vagyok két lehetőségem van olcsón beszerezni a fotós cuccaimat. Az egyik, hogy használtat veszek, de jártam már meg sajnos és ez szokott lenni az utolsó opció, ha már minden kötél szakad. A másik lehetőség nyilván az, ha újat veszek, de nem mindegy a hogyan.

Ha új fotós cuccot akarok venni de olcsóbban, mint a teljes ár, akkor első körben megnézem, hogy van-e akció valahol a kiszemelt termékre. Általában lehet tudni, hogy tavasz környékén és ősszel vannak nagy akciók a legtöbb gyártónál, illetve év közben kisebb kedvezmények egy-egy termékcsoportra. Ezek mellett szoktak lenni viszonteladói akciók is, amik vagy egy-egy napra szólnak vagy esetleg egy hétvégére. Érdemes résen lenni és rendszeresen figyelni az árak alakulását.

Canon EOS R vásárlása esetén most 55.000Ft-ot utal vissza a Canon

Ha találok egy akciót, akkor az sem mindegy, hogy milyen akció. Nekem elég vaskos bőr szokott lenni a képemen és vásárlás előtt szoktam kérni egyéni árajánlatot azoktól az üzletektől, ahova rendszeresen visszajárok és adott esetben már milliókat hagytam náluk. Akkor is kérek árajánlatot, ha látom, hogy a termék akciós. Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen akció az akció.

Vannak olyan akciók, amik azonnaliak, tehát a megvásárolt termék árából mindjárt a vásárlásnál érvényesíthető a kedvezmény mértéke. Ez olyan szempontból jó, hogy azonnal az alacsonyabb áron kaphatjuk meg a terméket, de nem olyan jó ha alkudozni akarunk. Ugyanis a kedvezmény mértéke a kereskedőnél csapódik le ilyenkor. Abba, hogy utólag mennyi idő alatt és hogyan tudja a kereskedő érvényesíteni a különbözetet a gyártóval, most ne menjünk bele, ez már egy más világ, ami általában rejtve van a vásárlók elől.

Személy szerint én jobban szeretem az úgynevezett cashback akciókat. Ilyenkor teljes áron vesszük meg a terméket, majd egy regisztrációs felületen megadjuk a kért adatokat, mellékelünk egy fotót a számláról és beküldjük. Általában pár héten belül jóvá íródik a kedvezmény összege a számlánkon. Miért jobb az ilyen akció? Mert ehhez a kereskedőnek semmi köze. Ez közvetlen a vásárló és a gyártó közötti ügylet. Vásároltam már többször úgy objektívet, vázat, hogy volt egy cashback akció, és pont bekerült az a termék egy kereskedői akcióba is. Megvettem a kereskedő által adott kedvezménnyel, majd regisztráltam a cashback online felületén és megkaptam a számlámra azt a kedvezményt is. Volt olyan objektív, amit így vettem meg használt piaci áron teljesen újan.

Canon EOS 5D Mk.IV vásárlása esetén most 130.000Ft-ot utal vissza a Canon

Van ezeknek a cashback akcióknak egy hátránya is. Nagyon kell figyelni a dátumokat. Mindjárt elmagyarázom. Feltúrtam a netet, hogy van-e valamelyik gyártónak ilyen akciója. Sajnos ma már egyre kevesebb a cashback. A Canon-nak találtam egy éppen futó cashback akcióját, ráadásul ez most kombinálható más kereskedői akcióval is, így most egy ilyen Canon-os példán keresztül fogom bemutatni az egész folyamatot.

Canon EOS M50 Mk.II vásárlása esetén most 15.000Ft-ot utal vissza a Canon

Tegyük fel, hogy veszek egy Canon EOS RP vázat. Éppen van erre akciója a Canon-nak. Első lépésként mindig olvassuk el figyelmesen az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF). Az akció leírásában fontos megnézni a kezdeti dátumot, hogy mikortól indul az akció. Jelen esetben 2021. május 3-tól indult a kedvezményes lehetőség, tehát ha elkapkodtam a dolgot és május 3-a előtt vásároltam, akkor nem vagyok jogosult a kedvezményre. Ezen a ponton azért lehetséges egy kiskapu. Ugyanis én jártam már úgy, hogy az akciós időszak előtt rendeltem meg a terméket interneten, de az átvétel már az akciós időszakon belülre esett és a számlára is az átvétel dátuma került, így ha nem is tudatosan de szerencsére jogosult lettem a kedvezményre. Ha már dátumok, akkor azt is nagyon fontos tudnunk, hogy meddig tart az akciós időszak. A Canon jelenlegi promóciójában 2021. június 30-ig van lehetőség a kedvezményes vásárlásra. Ilyenkor jön a nagy kérdés, hogy mi van azzal, aki június 30-án vásárol, az egy nap alatt hogyan kapja vissza a kedvezmény összegét. A június 30-a ebben az esetben azt jelenti, hogy aki még ezen a napon vásárolt, az jogosult az akcióban való részvételre, aki a következő napon vásárol, az már nem. Mindig van egy átfutási idő, amíg be lehet nyújtani a visszatérítésre való igényt. Jelen esetben 2021. július 31-ig lehet regisztrációt csinálni a visszatérítésre. DE!!! Hiába július 31-e a regisztrációs időszak utolsó dátuma, ha én mondjuk május 20-án vettem meg az EOS RP-t, akkor onnantól maximum 30 napom van a regisztrációra.

Lássuk a konkrét példát!

  • Mielőtt kiválasztom, hogy hol veszem meg, végig nézem a kínálatot. Találtam is egy megfelelő üzletet, ahova besétálok 2021. május 20-án és veszek egy Canon EOS RP-t. Fontos, hogy csak hivatalos Canon viszonteladótól vásároljunk, mert csak ilyenkor érvényesíthető a kedvezmény. Egyébként ez igaz minden gyártó esetén ha gyártói akció van.
  • Vásárlás után én mindig azonnal le is fotózom a számlát a mobilommal és átküldöm magamnak mailben vagy feltöltöm felhőbe. Ez fontos arra az esetre ha elveszne a számla.
  • Hazaérve az első dolgom a számítógéphez ülni és regisztrálni a visszajáró zsetonra. Jobb az ilyet még frissiben megtenni. Persze erre nincsen mindig lehetőség, mert a gyártók kalkulálnak a webes rendelések esetén az elállás lehetőségével is. Vagyis a user gondol egyet, megveszi a terméket, regisztrál a pénzre, majd vissza viszi és kéri vissza az árát. Az ilyen esetekre találták ki azt, hogy a vásárlást követő 15. nap után lehet csak elindítani a regisztrációt. A Canon mostani akciójában nincs ilyen kitétel, de azt leírják, hogy ha ilyen jogellenes eset történne, akkor jogi lépéseket tesznek vagy egyszerűen megtagadják a kifizetést. Ha nem tudjuk azonnal intézni a regisztrációt, akkor fontos észben tartani, hogy mivel a példámban 2021. május 20-án történt a vásárlás, így a regisztrációt legkésőbb 2021. június 19-ig el kell indítanom a 30 napos határidő miatt.
  • A regisztrációkhoz mindig van egy külön online felület. Ez a mostani Canon-os felület. Aki gyengébb angolból, annak jó hír lehet, hogy ez az oldal magyarul van. Ez sincsen minden gyártónál így. Volt már szerencsém angol nyelvű regisztrációs oldalhoz is. Egyszerűen csak kitöltjük az adatlapot, feltöltjük a fotót a számláról és a termék EAN vonalkódjáról és már kész is. Ami egy kicsit elgondolkodtató lehet a kevésbé rutinosak számára, és kéri a Canon az adatlapon, hogy mi a fene az IBAN bankszámlaszám és a SWIFT. Ezek az adatok rajta vannak a számlakivonaton is. Nem kell megijedni, nem kell nyitni új számlaszámot senkinek. Az IBAN (International Bank Account Number) számlaszám megegyezik a belföldön is használt számlaszámunkkal, csupán tartalmaz pár olyan kiegészítő elemet, ami lehetővé teszi azt, hogy Európán belüli országokból tudjanak utalni a számlánkra. Az IBAN lényegében egy Európán belüli egységes felépítésű számlaszám. Általában mindenkinek tartozik egy IBAN számlaszám a bankszámlájához. A SWIFT kódnak pedig semmi köze a Suzuki-hoz. A SWIFT kód megelőzi az IBAN számot és a pénzintézetünk könnyebb beazonosíthatóságát teszi lehetővé. Ez is rajta van a számlakivonaton.
  • Ha megtörtént a regisztráció akkor érdemes figyelni a levelezőnket és néha bekukkantani a spam-ek közé is, mert általában folyamatosan értesítenek a fejleményekről. Mailt szoktam kapni ha beérkezett a regisztrációm. Egy újabb mailben tudatják velem, hogy elfogadták a kifizetési igényemet és még arról is szoktam mailt kapni, hogy elindították az utalást.
Itt az élő példa arra, hogy vonható össze a gyártói akció egy kereskedői akcióval.

Jó kérdés lehet, hogy miért pont abba az üzletbe sétáltam be ezért az RP-ért. Mert itt jön az, amit az elején említettem. Az általam kiválasztott kereskedő csinált egy saját akciót is az EOS RP-re és az R-re is, így még jobb áron lehet most megcsípni ezeket a vázakat. Hogy melyik kereskedőről van szó, azt nem árulom el, ez legyen házi feladat és derítsétek ki. Gonosz vagyok igaz? 🙂

Általában ezek a cashback akciók nem csak 1-2 termékről szólnak és így van ez most a Canon-nál is. Mindig van egy teljes lista az összes résztvevő termékről és az akcióban szereplő hivatalos viszonteladókról. Ezeket a listákat a Canon is közkinccsé tette és ide kattintva elérhető.

Figyeld az akciókat, mert itthon is ki lehet fogni jó árakat és nem feltétlen kell szürke importos, garancia nélküli kacatokat megvenni. Nekem nincsenek jó élményeim ezekkel a külföldi oldalakkal. Tudom, hogy macera és írogatni kell az üzleteknek, hogy adjanak egyéni kedvezményt, vagy vizslatni kell a monitort heteken át egy-egy akcióért, aztán adatlapokat kitölteni, és még a dátumokkal is résen kell lenni. Viszont amit így megveszel az már biztosan a kezedben van, adott esetben ki is próbálhattad a vásárlás előtt, esetleg még a képzett eladók szakmai tanácsokkal is elláttak. Ha probléma van a termékkel, akkor van kihez fordulni stb. Szerintem ne érd be kevesebbel és bizony drágán add a pénzedet!

Roszberger Bandi

Kiemelt fotó: Abosi Barni
A kiemelt kép csupán illusztráció, a cikkben példaként említett akcióban a Canon EOS R5 nem szerepel.