Bemutatkozik a Fotósviadal zsűri – Csákvári Péter

2022. május 14-én újra találkozik a magyar fotós közösség, hogy egy izgalmas, közös program keretein belül összemérjék kreativitásukat. De mégis mi lesz a kreativitás mércéje, illetve kik fogják értékelni ezeket a műveket? Szeretnénk bemutatni nektek a VI. Budapesti Fotósviadal zsűritagjai közül:

Csákvári Pétert – újságírót/fotóst

Egy mondatban mutatkozz be kérlek azoknak, akik még nem ismernek!

Csákvári Péter vagyok, étel, koncert és miniatűrfotós, a Tiny Wasteland atyja.

Vegyük át kicsit részletesebben is ☺ : Mióta fotózol, és mi indított el ezen az úton, hol kezdődött minden?

Már gyerekkoromban is fotóztam a legóimat, a megörökítés ezen formája valahol ott gyökerezik bennem. Később 2008 körül, amikor szakácsként munkát vállaltam egy óceánjárón a Karib-tengeren az első fizetésemből egy DSLR gépet vettem, mert muszáj volt lefotóznom azt, amit ott átéltem, majd utána elhatároztam azt is, hogy ezzel akarok foglalkozni.

Egy nagyon különleges világot hozol létre a képeiden. Miből merítesz ihletet, hogyan kell elképzelni az alkotói folyamatot, amiben dolgozol?

Van, hogy egy figura indít el az ötleten, van, hogy egy jól kinéző tárgy, zöldség vagy utcasarok. Olyan is van, hogy kiragadok egy jelenetet a mindennapjaimból. Innen több út van aztán, de általában a díszletépítés az első lépés, és újabban azt eléggé túltolom, egész hegyeket építek fel, 3D nyomtatok figurákat, folyamatosan keresem a lehetőséget, hogy magam hozzak létre valamit ebben a világban. 

Mivel foglalkozol mostanában? Mi az, ami a fotózások kapcsán a legtöbb idődet, energiádat leköti?

Jelenleg az tölti ki leginkább az időmet, hogy kicsit fordítottam az eddigi koncepciómon, és nem egy valós méretű környezetbe helyezem a miniatűr figurákat, hanem komplett diorámákat építek fel, és abba helyezek egy-egy hétköznapi tárgyat. Ezek a díszletek hetekig készülnek.

Mit gondolsz: alkotóként (és az életben is) milyen értékeket képviselsz? 

Nem tudnék kiragadni egy vagy néhány értéket, amit képviselek, mikor mit, ahogy a helyzet megkívánja tőlem. 

Egy kis segítség a résztvevőknek 🙂 – Milyen szempontok szerint értékelsz egy fotót, amit látsz éppen?

Az első az, hogy megfog-e a kép azonnal, ahogy rápillantok. Azután azt nézem, hogy mennyire egyedi, hagy-e gondolkodni egy kicsit az alkotás.

Ezek szerint nem egy komplett értékrendszer szerint bírálod el, amit látsz, hanem a kreativitás az, ami megfog. Mit tanácsolsz a résztvevőknek, szerinted mi a siker titka ezen a pályán, vagy akár a viadalon?

Szerintem a siker titkát nem lehet átadni, viszont aki megtalálja, az nagyon jó úton jár 🙂

Ha szeretnél egy érdekes (mini) világ részese lenni, látogass el Péter Instagram oldalára a Tiny Wasteland-ra, ahol még több fotóját megnézheted!

Fontos! Ha szeretnél élni a kedvezményes jegyvásárlással, akkor ne habozz! Jegyet venni és regisztrálni ezen a linken van lehetőség, április 30-ig még kedvezményesen!