Bemutatkozik a Fotósviadal zsűri (2. rész) – Bánhalmi Norbert

2022. május 14-én újra találkozik a magyar fotós közösség, hogy egy közös program keretein belül összemérjék kreativitásukat. De mégis mi lesz a kreativitás mércéje, illetve kik fogják értékelni ezeket a műveket? Szeretnénk bemutatni a VI. Budapesti Fotósviadal zsűritagjai közül:

Bánhalmi Norbert – fotóművészt

Kérlek, mutatkozz be röviden azoknak, akik még nem ismernek!

Több mint 20 éve foglalkozok fotózással, 3 könyvem jelent meg eddig és 11 önálló fotókiállításom volt, ebből 3 New York -ban. Az Olympus | OM System magyarországi nagykövete, valamint a marketing és kommunikációs partnere vagyok.

Bánhalmi Norbert fotóművész

Mióta foglalkozol a fotózással, és ki vagy mi indított el ezen az úton?

A digitális fényképezőgépek megszületésétől fotózok. Ez jobban belegondolva már több mint 25 éve volt. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert ez idő alatt lehetőségem nyílt az élet minden területén alkotni. Nagybátyám fotós volt talán a szenvedély innen indult. De az analóg világ akkoriban nem vonzott (bezzeg most). Az első szakmám informatikus volt, azon belül is már a betárcsázós internet korszakban weboldalakat fejlesztettem. Ez hozta az igényt a digitális fényképezőgépek megszületésével a fotózásra, mert az oldalakra előtte csak szkennelt képeket tudtam elhelyezni. 

Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Mindent megfigyelek, az utcákat az emberek mozdulatait, hangulatait a filmekben és az életben. Saját világommá formálom őket. Sosem tudtam lemásolni mások munkáját, nagyon irigylem azokat, akik ebben ügyesek. Egyszerűen ösztönből alkotok, nem követek szabályrendszereket és csakis annak szeretnék megfelelni, akit fotózok, vagy akinek készítem a képanyagokat. Állandóan elégedetlen vagyok, ezért folyamatosan újítom a világlátásomat.

Egy kis segítség a résztvevőknek ☺ – Milyen szempontok szerint értékelsz egy fotót, amit látsz éppen?

Mint az eddigi években is, számomra a különleges perspektíva nagyon vonzó. Szeretem, ha egy alkotó a feladatokat úgy adja meg, hogy nem ugyanazon stílusúak a képek, hanem kicsit úgy hat mintha mindegyiket más és más fotós készítette volna. Ellenben a képeket külön – külön értékeljük, ezért mindig csak a leges – legvégén derül ki a számomra, hogy valójában egy konkrét séma és stílus mentén alkotott a versenyző, vagy merész volt és mindegyik feladatot másképp láttatja.

Fotó: Bánhalmi Norbert

Mi az, amit igazán fontosnak tartasz az életben és fotósként milyen értékeket képviselsz?

Úgy gondolom, hogy a képekkel nagyon erősen lehet befolyásolni az emberek gondolatait és érzéseit. Én ezt arra használom, hogy megmutassam az embereknek, hogy mennyi szépség lakozik kívül és belül mindenkiben. Ha egy szép fotót lát önmagáról az ember, elkezd másképp állni a világhoz, elkezdi önmagát is szépnek látni. 

Mit tanácsolsz a résztvevőknek, szerinted mi a siker titka ezen a pályán vagy akar a viadalon?

Ne akarjon a fotózásból megélni, mert akkor erőltetetté válik az alkotásban. Alakítsa ki a saját látásmódját és ossza meg minél több felületen. 

Ez kicsit olyan, mint a horgászat: 

A tóban rengeteg a hal, de a csalival eleve célzottan egy fajtára próbálunk meg fókuszálni. Türelmesnek kell lenni, és közben élvezni az élet adta szépségeket. Nem berántani az első mozdításnál, hanem megvárni, hogy egyszer csak elvigye a csalit az a hal, akit nekünk teremtettek. 🙂 

Lefordítva: Ha megvan a stílusunk és jól pozícionáljuk, jó # -eket használunk, szépen fel van építve a weboldalunk, portfóliónk, akkor előbb vagy utóbb ránk talál az az ügyfél, aki beleszeret a munkánkba. Nagyon fontos, hogy ajánlás útján fogjuk tudni a mai világban a legtöbb ügyfelet megszerezni. Ehhez tökéletes munkát kell kiadnunk a kezünkből, sokkal többet kell adni, mint amire az ügyfél számít. Ha ez megtörténik, ekkor fog igazán ajánlani, mert nagyobb élményt kapott a vártnál. Ne kapkodjunk, legyünk hálásak és türelmesek. Szeretettel álljunk a világhoz. 


Ha érdekesnek találtad Norbi bemutatkozását, és kíváncsi lettél; még többet olvashatsz róla ebben a cikkben, Instagram oldalán pedig követheted is munkásságát!Fontos! Ha szeretnél részt venni a VI. Budapesti Fotósviadalon, és élni a kedvezményes jegyvásárlással, akkor ne habozz! Jegyet venni és regisztrálni ezen a linken van lehetőség, április 30-ig még kedvezményesen!