Akcióban a Sigma 28-70mm f2.8 DG DN Contemporary!

Éveken át fix objektívekkel dolgoztam és hallani sem akartam a zoom-ról. Teljesen jól elvoltam a fix objektívekkel bár tény, hogy a zoom kényelmesebb, hiszen nem a lábammal zoom-olok, ráadásul egy zoom objektív esetében kevesebb a rizikó, hogy lemaradok egy jó pillanatról. Makacs voltam és nem akartam a fixek rajzolatát feladni, inkább vettem még egy vázat és fotóztam két vázzal és a fixekkel tovább.

Ez a makacsságom addig tartott, amíg be nem futott egy olyan munka, amikor ikreket kellett fotóznom, akik akkoriban tették meg életük első lépéseit és bizony nagyon élvezték, hogy oda mennek ahova csak akarnak. Egy stúdióban történt a fotózás, vittem két vázat meg három fix objektívet. Nem ez volt az első eset, hogy eleven gyerekeket kellett fotóznom, így kellő önbizalommal fogtam bele a munkába. Az első exponálástól számítottan körülbelül a tizedik percben már szakadt rólam a víz, a hajam csapzott lett, az ingem itt-ott kihúzódott és az önbizalmam totálisan köddé vált. A két kis csöppség egyszerre futott két irányba, hol az egyik vázhoz kaptam, hol a másikhoz. A szülők próbálták a picúrokat összeterelni, de nem sok sikerrel. Az utolsó tőrdöfést az jelentette, amikor apuka lelkesen mutogatva mondta, hogy: “Na! Most fotózz, most jó!” Persze. Valóban jó volt, de éppen objektívet cseréltem. Így is sok szép fotó született, de akkor megfogadtam, hogy másnap az első dolgom lesz venni egy alap zoom objektívet.

Nagyjából fél évvel később újra megbíztak az ikrek fotózásával, de akkor már zoom-mal érkeztem. A kis manók semmit nem változtak, továbbra is lelkesen futkároztak a stúdióban, én pedig áldottam az eszemet, hogy megvettem a zoom obit. Korábban egy új rendszerhez az első választott objektívem mindig egy 50mm-es volt. Ma már egy fényerős alap zoom nélkül nem csapok bele új rendszer építésébe.

Anno, amikor Sony vázat vettem, úgy kellett kigazdálkodnom a kezdő szettet, hogy egy f2.8-as zoom mindenképpen férjen bele. Nem volt kis kihívás kiválasztani azt az objektívet, ami megfelelő ár-érték arányt biztosít és ez mellé még a tömege sem elhanyagolható. Nagyon szerettem volna Sigma 24-70mm f2.8 Art objektívet, de akkor még csak a DSLR szériához készült régebbi verzió volt elérhető. Ennek ellenére nagyon elgondolkodtam rajta mert aki már használt Sigma objektíveket és egyszer beleszeretett a képi világukba, az továbbra is ezt fogja keresni. Ami viszont akkor visszatartott a Sigma-tól, az a kicsivel több mint 1kg-os súly. Így aztán a egy könnyebb objektívre esett a választásom, ami 550g volt és lényegesen kisebb mint a Sigma 24-70mm f2.8 DG OS HSM Art.

Kicsit sem lettem ideges, amikor pár hónappal később a levelezőmben landolt a sajtóanyag, hogy a Sigma bemutatta a 28-70mm f2.8 DG DN Contemporary optikáját, ami súlyban alá megy az általam választott objektív tömegének, hiszen mindössze 470g és 2cm-rel még rövidebb is. Mindezek tetejében a megjelenés utáni első tesztekből azt vettem ki, hogy rajzolatban közelíti a 24-70mm f2.8 DG DN Art nagytesót.

A Sigma 28-70mm f2.8 DG DN alapára 309.900Ft, viszont most november 30-ig (Éppen a nevem napjáig! 🙂) akciós, így most 35.000Ft kedvezménnyel megvásárolható a hivatalos Sigma viszonteladóknál. Létezik belőle L bajonettes verzió a Sigma, Panasonic és Leica vázakra, továbbá Sony E bajonettel szerelt változat is elérhető. Szerintem ezért a pénzért ne agyaljatok rajta sokat, mert soha nem tudhatjátok, hogy mikor kopogtat egy eleven ikerpár az ajtótokon.

Roszberger Bandi