A mázli faktor

Tegnap írtunk Samir Hussein szenzációs fotójáról, amit Harry hercegről és Meghan Markle-ról csinált. Ha lemaradtál róla, itt megtudod nézni a szóban forgó képet is.

A cikket természetesen kiraktuk a Facebook-ra is és szinte azonnal elindult egy diskurzus a képpel kapcsolatban. Vajon mennyire volt tudatos a kompozíció? Hogyan sikerült elcsípni a hátulról érkező villanó fényt? Egyáltalán villanó fény lehetett, vagy egy videós állandó fényű lámpája? Samir a Vogue-nak arról mesél, hogy a párt vakuzták hátulról. Lehet, hogy ekkora mázlista?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Ha nem tisztán mázli, akkor lehet, hogy sorozatokat lőhetett és a vaku villanása is ehhez volt állítva. Egy ilyen helyzetben biztosan pörögnek a gyors exponálások, viszont ehhez a vakunak is bírnia kell a strapát. Milyen vaku lehet, ami ennyire gyorsan feltölt és így bírja a sorozatokat? Ezzel a kérdéssel meg is szólítanám azokat a fotós társakat, akik rendszervakut használnak, hogy adjanak néhány tippet, hogy aki ilyen műfajon töri a fejét, az merre kezdjen keresgélni. Rendszertől függetlenül milyen márkák, modellek jöhetnek számításba?

Azért beszéljünk picit a mázli faktorról is. Őszinte leszek, velem is megesik, hogy egy-egy fotós anyag válogatásakor rábukkanok pár olyan fotóra, ami nem volt tudatos, de szerencsém volt és pont beleállt a görcs az ujjamba és megnyomtam az exponáló gombot. Aztán amikor megmutatom a sorozatot, akkor rendre ezek a fotók is bekerülnek a kedvencek közé. Ilyenkor ez olyan nekem, mint ha maga a szituáció, a véletlenül elkapott kompozíció tanítana, hogy nézzem csak meg, ilyet is lehet. Egy mozdulat, amikor a modell hátra tűri a haját, egy éppen a gyermeke felé nyúló anyai kéz… Mind mind adnak valami pluszt a képhez. Szerencsés véletlenek sorozata.

Ha azt mondjuk, hogy egy fotóban 60-70% a fotós és 30-40% a technika, akkor mégis mekkora szeletke juthat a mázli faktornak? Ti mennyire vagytok mázlisták?

Szöveg és fotó: Roszberger Bandi