A Fujifilm bejelentette új FUJINON XF18mmF1.4 R LM WR objektívjét

Újragondolása egy már ismert és népszerű gyújtótávolságnak

TOKYO, 2021. április 15. — A FUJIFILM Vállalat (elnök: Kenji Sukeno) örömmel jelenti be a FUJINON XF18mmF1.4 R LM WR objektív (XF18mmF1.4) bemutatását, amelyet 2021 májusában fognak forgalomba hozni. A 27mm-es ekv. gyújtótávolságú (35mm formátumon számolva) valamint maximálisan F/1.4 rekeszértékű objektív a Fujifilm változatos objektívsorán során legújabb, 39. tagja, amely dedikáltan az X szériás, cserélhető objektíves fényképezőgépekhez készült.

Méreteit tekintve a 7,56 cm hosszú objektív súlya mindössze 370 gramm. Az XF18mmF1.4 szűrőmérete 62mm, valamint minimum fókusztávolsága 20cm. Ez az objektív ideális választás kezdve a táj- és városképektől a portrékon át egészen az esküvő fotózásig.
A maximális F1.4-es rekeszértéknek köszönhetően az objektív még a gyengén megvilágított környezetekben is hihetetlen rugalmasságot biztosít felhasználójának az alkotásban. Mindezek mellett rendkívül lágy bokéh-t eredményez a felvételek fókuszon kívüli tartományában.

A Fujifilm X széria filozófiája a könnyű és kompakt képalkotási megoldás szemelőtt tartása, amely mindezek mellett hihetetlen képminőséget biztosít. Az XF18mmF1.4 képes minderre, anélkül, hogy az objektív nagy és robosztus lenne. Összehasonlítva ezt az objektívet más hasonló látószögű és fényerejű objektívekkel, a különbségeket látván nem fog gondot okozni, hogy a professzionális szakemberek melyik objektív mellett teszik majd le a voksukat az elkövetkezendő években.


 1. A termék jellemzői

Kivételes optikai teljesítmény az F/1.4-es rekesznyílás ellenére is

  • Az XF18mmF1.4 objektív 15 lencsetagjából három darab aszférikus és egy pedig ED. Mindenzek összesek 9 csoportban helyezkednek el, hogy minimalizálják a kromatikus aberrációt és a kóma hatást.
  • A hat lencsetagból álló élességállításért felelős csoport egységesen mozog, hogy csökkentse a fókuszálás okozta abberrációkat, valamint egyenletes élességet biztosítson a lencse bármely fókuszpozíciójában.

Sokoldalúságra tervezve

  • Az XF18mmF1.4 objektív ekvivalens gyújtótávolsága 27mm és az elülső lencsétől 11cm-re lévő tárgyakra más képes fókuszálni. Ez széleskörű felhasználási lehetőségeket biztosít a fotós számára a mindennapi képek elkészítésétől egészen a tájképekig.

Gyors, pontos, közel hangtalan autofókusz

  • Az XF18mmF1.4 belső autófókusz rendszert (AF) rendszert használ, amelyet egy erőteljes lineáris motor hajt, hogy gyors, pontos és közel hangtalan autófókuszt biztosítson. Az objektív élességállításért felelős lencsecsoportja a minimum tárgytávolság és a végtelen közötti élességállítás esetén mindössze 2,5mm halad! Ez azt jelent, hogy a téma élesreállítása akár 0,04 másodperc*1 alatt is megtörténhet.
  • Ha az objektívnek a minimum tárgytávolságból a végtelenbe kell élességet állítani, akkor is 0,25 másodperc alatt állíthat élesre.
  • A manuális élességállítás pontos vezérlése érdekében a manuális fókuszgyűrű szerelvényeit speciálisan úgy tervezték, hogy pontosan reagáljanak, különösen akkor, amikor az élességállító gyűrűt kissé elmozdítják.

 Kompakt, könnyű és időjárás álló

  • Az XF18mm F1.4 szűrőmérete 62mm, hossza 7,56cm a súlya pedig mindössze 370 gramm. Ezeknek a fizikai méreteknkek köszönhetően az objektív hihetetlenül könnyűvé és kompakttá válik. Az objektív teljesen fémből készült, de mégis az lehető legkisebb súlyúra tervezték, anélkül, hogy veszélyeztetné annak szilárdságát, strapabíróságát.
  • Az objektív időjárás álló szigetelést kaptunk a 8 különböző pontján, így ellenáll a nedveségnek, a pornak, illetve -10°C fokos hőmérsékletnek.
  • Az XF18mmF1.4 rendelkezik egy „A” (Automatikus) pozíció zárral a rekeszgyűrű „A” pozicíóba régzítéséhez, amely megakadályozza gyűrű véletlenszerű eltekerését!

Opcionális tartozék

LH-XF18 napellenző az XF18mmF1.4 R LM WR objektívhez – Téglalap alakú, aluminum napellenző, amely segít megelőzni a becsillanásokat és a szellemképeket.

2. Termék név, forgalmazás / megjelenés dátuma, javasolt fogyasztói ár

Termék névForgalmazás / megjelenés dátumaJavasolt fogyasztói ár
FUJINON XF18mmF1.4 R LM WR objektív2021 Május végeBruttó 362 900 forint
LH-XF18 napellenző XF18mmF1.4 R LM WR objektívhez2021 Május végeBruttó 21 990 forint

*1 Ha a FUJIFILM X-T4-et nagy teljesítményű üzemmódban használja, aktív fázisérzékelő AF-rel, a CIPA irányelvek szerint belső méréssel.